SDP prijavio Flega zbog plaće, a zbog iste stvari ne diraju predsjednika i Sabor

0
Osim činjenice da je zanimljivo da policija i DORH "ganjaju" IDS-ova kandidata za župana još više je zanimljivo da su iste nepravilnosti nađene i u Uredu Predsjednika te u Saboru
Osim činjenice da je zanimljivo da policija i DORH "ganjaju" IDS-ova kandidata za župana još više je zanimljivo da su iste nepravilnosti nađene i u Uredu Predsjednika te u Saboru

Mediji bliski SDP-u objavili su ovih dana kako je SDP prijavio gradonačelnika Buzeta IDS-ovca Valtera Flega, te da je počela i "policijska istraga zbog financijskih malverzacija". Piše se da su u istragu uključeni DORH i policija kojom ravna SDP-ovac Ranko Ostojić i to zbog toga jer je Flego sam sebi isplaćivao prevelike plaće. Da je istraga u tijeku, nisu do danas opovrgnuli ni u DORH, a ni MUP, piše Indeks.hr

Josipović isplatio 826 tisuća kuna više

Osim činjenice da je zanimljivo da policija i DORH "ganjaju" IDS-ova kandidata za župana još više je zanimljivo da su iste nepravilnosti, a riječ je isplati previsoke plaće po prekovremenim satima, nađene i u Uredu Predsjednika Ive Josipovića te u samom Saboru. Državna revizija otkrila je nepravilnosti u prosincu prošle godine, no koliko nam je poznato ni u Sabor, a ni kod Josipovića policija nije pokucala na vrata. 

"Tijekom 2011., za pojedine zaposlenike Ureda predsjednika je obračunano više od 180 prekovremenih sati rada. Prema odredbi članka 45. Zakona o radu, prekovremeni rad pojedinog zaposlenika ne smije trajati duže od 180 sati godišnje", otkrila je Državna revizija o poslovanju Ureda predsjednika za 2011. godinu u kojem se dodaje da je iz Ureda predsjednika Ive Josipovića isplaćeno dodatnih 826.261 kuna po stavci prekovremenih sati!  I u Saboru su također evidentirana kršenja Zakona o radu na temelju prekovremenih sati pa je isplaćeno malo više od dva milijuna kuna! Zanimljivo je kako je malo više od 124 tisuće kuna otišlo prema Povjerenstvu za sukob interesa koje ne radi već više od godinu dana! 

No, danas u predizbornoj kampanji SDP traži odgovornost za Flegu koji je navodno oštetio proračun za 136 tisuća kuna. U raspravu o Flegi uključilo se i Ministarstvo uprave Arsena Bauka, koje je u jednom od svojih ranijih priopćenja navelo da je u slučaju Flega prekršen zakon. No, što je s Uredom predsjednika, a što sa Saborom? 

Što radi Ministarstvo uprave

"Dana 9. veljače 2012. godine Upravna inspekcija je zaprimila dopis Državnog inspektorata Republike Hrvatske kojim se dostavlja na nadležno postupanje obavijest Tajnika Hrvatskog sabora od 3.02.2012. godine sačinjena temeljem odredbi članka 45. stavka 3. Zakona o radu koji navodi da se predviđa prekovremeni rad više od 32 sata mjesečno odnosno 180 sati godišnje u Uredu predsjednika Hrvatskog sabora, Uredima potpredsjednika Hrvatskog sabora, Tajništvu Hrvatskog sabora (Tajništvu, Protokolu, Službama, Knjižnici, Straži, Internet redakciji), Radnim tijelima (Odborima) Hrvatskog sabora i Klubovima zastupnika Hrvatskog sabora. Službenici raspoređeni na ta radna mjesta, kako se tvrdi, svjesni su ozbiljnosti posla koji obavljaju kao i zadanih rokova te dragovoljno prihvaćaju prekovremeni rad, a isti neće štetno utjecati na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost službenika u Hrvatskom saboru", kažu nam u ministarstvu uprave kada smo ih upitali što je s nalazom Državne revizije o plaćama u Uredu predsjednika i Saboru. 

U Ministarstvu uprave nam kažu da su 16. listopada 2012. godine zaprimili i dopis predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske od 26. rujna 2012. godine, dostavljen preko Državnog inspektorata RH u kojem se navodi da pojedini službenici i namještenici Ureda zbog povećanog opsega posla u izvršavanju specifičnih poslova i zadaća svog radnog mjesta ostvaruju veći broj prekovremenih sati od broja sati propisanih člankom 45. Zakona o radu.

Ne znaju za SDP-ova gradonačelnika iz Umaga

"Upravna inspekcija nije zaprimila niti jednu pritužbu službenika tijela na koje se ukazuje, pa nije bilo osnove za postupanje u skladu s propisanim ovlastima. Naime, odredbom članka 45. stavkom 4. i 7. Zakona o radu propisano je da u slučaju kada se posumnja da prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika inspektor određuje rok u kojem poslodavac o tome mora pribaviti nalaz i mišljenje liječnika ovlaštenog posebnim propisom te zabranjuje prekovremeni rad. Isto tako, inspektor zabranjuje i prekovremeni rad u slučaju kada se isti obavlja protivno odredbama članka 45. Zakona o radu", kažu nam u Ministarstvu uprave. 

Valja naglasiti kako su mediji svojevremeno pisali kako  je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese iz gradskog proračuna isplatio od 5. lipnja 2009. do 31. srpnja 2011. naknadu za 57 prekovremenih sati. Tadašnji ministar Davorin Mlakar ustvrdio je da na to nema pravo. 

"Obavještavamo Vas da Ministarstvo uprave ne raspolaže informacijama koje bi se odnosile na nezakonitu isplatu naknade gradonačelniku Bassaneseu", rekli su nam iz Ministarstva uprave. 

Tako ispada je nalaz Državne revizije "mrtvo slovo" na papiru. No u slučaju IDS-a i Flege ostaje se zapitati bi li bilo tako da je kojim slučajem Josipović došao iz neke druge stranke, a ne iz SDP-a ili da je u Saboru neka druga situacija? No, i to je Hrvatska, piše Index.hr.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa