Gologorički Dol dobio vodu: Najstarija mještanka Emilija Želeski prva otvorila slavinu

0
Otvaranje vodovoda u Gologoričkom Dolu
Otvaranje vodovoda u Gologoričkom Dolu

"Sva sela su si nosila vodu z izvora. Ovo leto je bila suša, ali nekad ni bila pa smo nosili vodu z brenton na tovaru, ali na životu", ispričala je 92-godišnja Emilija Želeski, najstarija stanovnica zaselka Želeski u Gologoričkom Dolu, kojoj je pripala čast da 19. travnja pusti vodu iz hidranta čime je označen kraj radova kojima je Dol dobio vodovod.

Na konferenciji za medije povodom službenog otvaranja vodovoda, Emil Daus, načelnik Cerovlja, zahvalio se na timskom radu načelnicima općine Gračišće i Pićan, Ivanu Mijandrušiću i Ivanu Frankoviću, pošto je u Gologoričkom Dolu tromeđa tih općina, te Skupštini Vodovoda Labin koja je podržala sporazum o vodoopskrbi između Vodovoda Labin i Istarskog vodovoda Buzet. Vodu su dobili zaseoci koji čine Gologorički Dol: Želeski, Bratičići, Gržani, Radetići, Sepčići i Lukačići s područja općine Cerovlje te dijelovi Krbuna i Stojšići u Općini Pićan.

Načelnici općina, predstavnici vodovoda i Hrvatskih voda na medijskoj konferenciji
Načelnici općina, predstavnici vodovoda i Hrvatskih voda na medijskoj konferenciji
"Još ostaju ogranci na području Općine Gračišće. Najavljujem početak izgradnje ogranka Podrugovci-Matkovići, Runki-Žljepčari te prespajanje sela Župčići", kazao je direktor Vodovoda Labin Dino Škopac i istaknuo kako je cilj da svako selo, bez obzira na broj žitelja i potrošnju, dobije vodu. "S obzirom da Vodovod Labin ima izvore na niskoj koti, a Istarski vodovod Buzet na visokim kotama, dogovoreno je da sve što je ispod 300 metara preuzima Vodovod Labin, a ono što je iznad, Istarski vodovod Buzet", pojasnio je Škopac potpisani dogovor.

"Ova investicija mora biti početak daljnjeg razvoja ovog kraja. Dovođenje infrastrukture znači da će stanovnici ostajati na ovom prostoru. Ja vjerujem da Gologorički Dol sad vrijedi mnogo više", kazao je Darko Dobrović, predstavnik Hrvatskih voda.

Franko Krbavčić, predstavnik Istarskog vodovoda Buzet kazao je da su oni u Općini Pićan dosad od 19 naselja, na koliko su se obvezali, uspjeli spojiti njih osam.

Novi vodovodni ogranak do Gologoričkog Dola postavljen je u duljini od sedam kilometara na potezu Oršanići-Stojšići-Želeski-Lukačići. Ukupna vrijednost radova, iznosi 2,9 milijuna kuna, kojeg su Hrvatske vode financirale s 80%, a Vodovod Labin preostali dio, koji se uglavnom odnosio na izradu projektne dokumentacije. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Žitelji i uzvanici
Žitelji i uzvanici
92-godišnja Emilija Želeski, najstarija mještanka
92-godišnja Emilija Želeski, najstarija mještanka

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa