Istra uspješno surađuje sa Zeničko-dobojskim kantonom

0
Mirko Trifunović, Dženan Begović, Romana Brkić i Rifat Delić
Mirko Trifunović, Dženan Begović, Romana Brkić i Rifat Delić

Sporazum o suradnji sa Zeničko-dobojskim kantonom Istarska je županija potpisala 2004. godine i ta se suradnja, na obostrano zadovoljstvo nastavlja i dalje.

Rečeno je to 19. travnja kada se izaslanstvo iz Zenice sastalo s predstavnicima Istarske županije. U ugodnom prijemu razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji, ali i onoj budućoj te su obje strane predstavile prednosti i blagodati svoga kraja.

Dženan Begović, šef kabineta Vlade istaknuo je kako ugovor o suradnji treba osnažiti na polju međunarodne suradnje uz napomenu da su otvoreni za suradnju na svim poljima. „Vi ste na pragu ulaska u EU i smatramo kako ćemo nakon 1. srpnja imati prijatelja u EU“, izjavio je Begović pozvavši delegaciju Istre u Zenicu.

Ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić kazala je kako dvije godine radi u Vladi te su im osnovne smjernice bogatstvo različitosti. „Ta je različitost u prošlosti bila uzrok brojnih sukoba, no mi je danas gledamo kao prednost i želimo istaknuti sve njezine blagodati“, napomenula je.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović istaknuo je da njihov kanton ima čak tri muzeja, brojne domove kulture i knjižnice te da nastoje zadržati taj nivo kulture.  

Ministar unutarnjih poslova Rifat Delić našalio se kako u Zenici imaju poznat zatvor no dodao kako MUP nije samo policija. „Djelujemo na mnogim drugim poljima i iako je teško uspostaviti suradnju, želim podsjetiti da smo nekad naše policijske službenike slali na ispomoć u Hrvatsku, a i danas surađujemo sa Zadrom i Karlovcem te vjerujemo da ćemo i s Istrom u buduće surađivati“, rekao je.

Načelnik županijske uprave Valerio Drandić je rekao kako će suradnje i nadalje svakako biti, unatoč granicama koje će zbog Šengena uskoro biti još jače. No to će im, smatra, samo dati poticaj da još više osnaže suradnju. „Vi ste jaki na području industrije, mi na području turizma, stoga ćemo zasigurno imati obostranu korist razmjenjujući dobra i usluge“, kazao je Drandić.

Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan dodao je kako su spremni svoja iskustva u radu na EU projektima podijeliti s kolegama iz Zenice, dok je Boris Sabatti, direktor IDA-e predstavio rad te agencije izrazivši nadu u daljnju, uspješnu suradnju sa Zeničanima. (Tekst i foto: Paola Albertini

Boris Sabatti, Viaviana Benussi, Valerio Drandić i Oriano Otočan
Boris Sabatti, Viaviana Benussi, Valerio Drandić i Oriano Otočan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa