Pazin poziva na Zelenu čistku: Okoliš smo posudili od budućih generacija, moramo ga za njih čuvati!

0
Daniel Maurović, Zvijezdana Bertetić i Dragan Šipraka
Daniel Maurović, Zvijezdana Bertetić i Dragan Šipraka

"Grad Pazin se ove godine uključio prvi puta u najveći hrvatski ekološki i volonterski projekt 'Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš'. Ova jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada odvija se u sklopu globalnog pokreta Let’s do it – World Cleanup 2013 - Očistimo svijet 2013. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), a iz godine u godinu rezultati su sve bolji. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja. Cilj akcije je pokazati što se sve može učiniti u samo jednom danu, sinergijom lokane uprave, javnih poduzeća i građana. Mi smo animirali mjesne odbore, škole i tvrtke", kazao je Daniel Maurović pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, 18. travnja na medijskoj konferenciji prilikom predstavljanja akcije "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš".

Uz pročelnika Maurovića o projektu su govorili Zvijezdana Bertetić viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove Grada Pazina i Dragan Šipraka, predsjednik uprave komunalnog poduzeća Usluga.

"Određena su divlja odlagališta na kojima će biti centar akcije, no pozivamo građane da prošetaju po prirodi i uzmu vrećice i pokupe smeće", kazala je Bertetić. Pohvalila je također inicijativu Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin koja se odazvala akciji i čiji će učenici niži razreda u petak zajedničkom akcijom očistiti pazinske parkove. "Pohvaljujem takvu inicijativu upravo zato jer su mladi jako bitni. Ono što ugradimo u njih sada, promovirat će tijekom cijelog života", kazala je Bertetić.

Grad Pazin će u suradnji s mjesnim odborima organizirano čistiti nekoliko lokacija: divlje odlagalište kod Zgrablići u Mjesnom odboru Zabrežani, divlje odlagalište kod Sv. Lucije  u Mjesnom odboru Heki te Bačanova jama i divlje odlagalište kod Pazinke u Mjesnom odboru Pazin.

Šipraka: Nadam se da će za nekoliko godina ovakve akcije biti suvišne

Okupljanje volontera za akciju u Pazinu predviđeno je na parkiralištu iza Spomen doma u 9 sati, dok mjesni odbori Zabrežani i Heki organiziraju okupljanje kod navedenih odlagališta također u 9 sati. Akcija će trajati do 14 sati. Po završetku akcije, podaci o količini sakupljenog otpada i broju volontera s fotografijama dostavljaju se Udruzi Žmergo koja je službeni koordinator akcije te koja podatke koristi za objavu na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Kontejnere i odvoz prikupljenog otpada osigurati će komunalna tvrtka “Usluga” d.o.o. Pazin koja i pokriva 50% troškova odvoza, dok svoju pomoć i podršku daje  tvrtka: “Altus” d.o.o., Hortikulturni obrt “Rigo”, Javna vatrogasna postrojba Pazin, Turistička zajednica središnje Istre, Bistro Poli Nina, Reginex d.o.o., Viplast Pazin i Quadruvium d.o.o.

Šipraka je pozdravio akciju i izrazi spremnost Usluge da pomogne ovoj i sličnim akcijama. "Očekujem da unutar godinu dana divljih deponija više ne bude. Očekujem također da među otpadom ne nađemo otpad koji je nedavno bačen, jer nezamislivo je da netko danas u prirodu baca otpad jer gotovo besplatno može riješiti problem bilo kakve vrste otpada" kazao je. "Najviše me veseli je edukacija i osvješćivanje svih nas građana. Očekujem također da će ovakve akcije jednom biti suvišne", zaključio je Šipraka.

Pročelnik Maurović uputio je poziv na zajedništvo u rješavanju zajedničkog problema, te na promjene u ponašanju i gospodarenju otpadom.

"Cilj akcije je nedvosmislen i jednostavan: da kroz druženje i entuzijazam očistimo svijet  te promijenimo odnos pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi. Stoga ćemo 20. travnja 2013. godine udružiti napore kako bismo pokazali koliko nam je važna naša priroda, te koliko možemo učiniti u samo jednom danu", kazao je Maurović i dodao: "Ja volim reći, da smo okoliš posudili od budućih generacija i moramo ga za njih čuvati". (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa