Istarski političari osudili napad na srpski konzulat u Rijeci

0
Foto: Arhiva Novog lista
Foto: Arhiva Novog lista

Najoštrije osuđujem pokušaj  napada na generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci u kojem, srećom, počinitelju nije uspjelo aktivirati eksplozivnu napravu. Povodom tog gnusnog čina, očekujem da se zajedničkom akcijom policije, nadležnih institucija i građana energično krene u otkrivanje počinitelja i na taj način pošalje poruka o djelotvornosti sustava u zaštiti i sigurnosti svih nas.

U Istarskoj smo županiji posebno osjetljivi na ovakva teroristička divljanja, jer su uperena protiv načela kojima proklamiramo toleranciju i suživot na ovim prostorima, stoji u reagiranju istarskog župana Ivana Jakovčića u povodu napada na generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci.

Boris Miletić

Osudama se pridružio i gradonačelnik Pule Boris Miletić. „Nemili događaj koji se zbio u Rijeci zaslužuje najoštriju osudu i kao gradonačelnik Pule i u svoje osobno ime, izražavam žaljenje što je u jednoj multietničkoj i tolerantnoj Rijeci vandalizam uspio uznemiriti vlast i građane otvorenog i mirnog grada.

Rijeka je, poput Pule, prepoznata kao sredina koja njeguje toleranciju i suživot, a ovakvi događaji protive se svim načelima funkcioniranja grada, uže i šire sredine. Vjerujem da je jutrošnji vandalski čin izdvojen slučaj koji neće  naići na plodno tlo, a od nadležnih institucija, prvenstveno policije, očekujem da će u kratkom roku pronaći krivce i primjereno ih sankcionirati“, rekao je Miletić.

Damir Kajin

"Izuzetno neugodno iznenađen viješću da je netko bacio bocu sa zapaljivom tekućinom pred konzulat Republike Srbije u Rijeci, koja srećom nije eksplodirala, ovim putem želim javno najoštrije osuditi ovaj gnjusni i podli čin bolesnog uma. Iskreno se nadam se da će policija u najbržem mogućem roku pronaći počinitelja i najstrože ga sankcionirati. 

Iako doba sveopće krize često rađa plodno tlo za razne devijantne društvene pojave, postavljanje ove boce sa zapaljivom tekućinom pred konzulat Republike Srbije u multikulturalnoj i dobro znanoj kozmopolitski nastrojenoj Rijeci, više je nego indikativan čin koji mora ukazati na pojačanu potrebu djelotvornosti ne samo sankcioniranja počinitelja post festum nego i prevencije. Inače, prije dva tjedna u Puli sam se susreo sa generalnim konzulom Srbije Zoranom Popovićem kojem sam zajedno sa Mirjanom Galo kao koalicijskom partnericom iz redova SDSS obećao najveću moguću suradnju bez obzira kako izbori završili te kojem sam poručio da nikada vrijednosti suživota i convivenze među svim etničkim zajednicama u Istri neće biti dovedene u pitanje.

Čim sam čuo za ovaj napad nazvao sam gospodina Popovića i osobno se u razgovoru uvjerio da su on i osoblje konzulata u Rijeci dobro te da se usprkos ovom današnjem incidentu osjećaju sigurnima. Po njegovim riječima, ovo nije prvi takav incident, bilo ih je navodno i ranije, no, ocjenjujući ih minornim ispadima najvjerojatnije alkoholizirane grupe mlađih ljudi, nisu im pridavali veći značaj. Svejedno, svjesni da se ovakvi incidenti mogu vrlo lako pretvoriti i u nešto puno ozbiljnije, ohrabruje nas sve zajedno da je policija odlučila stati na kraj svim vrstama sličnih provokacije te da sukladno tome niti jedan pa i najmanji incident neće više biti ignoriran", rekao je tim povodom saborski zastupnik Damir Kajin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa