Novigradski eko dani: Od likovno-literarnog natječaja, do akcije čišćenja i druženja u prirodi

0
Uoči Dana planete Zemlje održat će se Novigradski eko dani
Uoči Dana planete Zemlje održat će se Novigradski eko dani

U petak i subotu, 19. i 20. travnja, uoči Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. travnja, u Novigradu će se održati već tradicionalni Novigradski eko dani. Riječ je manifestaciji koja će objediniti eko akcije čišćenja okoliša, likovno-literarni natječaj na eko temu, te ručak i druženje u prirodi za Novigrađane i njihove goste.

U petak 19. travnja u 10 sati u sportskoj dvorani u Novigradu bit će otvorena izložba likovnih i literarnih radova pristiglih na ovogodišnji natječaj u okviru Novigradskih eko dana. Tema natječaja bila je „Čuvajmo lokve“, što je i tema ovogodišnje akcije „Neka moja Istra blista“, a ovom prigodom, pored otvorenja izložbe, bit će uručene simbolične nagrade i priznanja za 40-ak polaznika dvaju novigradskih vrtića te učenika dviju novigradskih škola, čiji su radovi ocijenjeni najboljima na provedenom natječaju. Izložba u holu sportske dvorane ostaje otvorena do 26. travnja.

U subotu, 20. travnja, od jutarnjih do prvih poslijepodnevnih sati održat će se pak akcije čišćenja na više gradskih lokacija: priobalja na višekilometarskom potezu od Karpinjana prema Maredi, šumica u Dajli i Paoliji, te vodotoka i ušća rijeke Mirne na Antenalu, dok će ronioci podmorje u starogradskoj jezgri, od Mandrača do Porporele, čistiti iduće subote, obzirom da su ih neodgodive obveze spriječile da to učine u okviru ovosubotnje akcije.

Okupljanje volontera je u 9 sati ujutro, i to u Karpinjanu na parkiralištu ispred restorana Tri palme, kod boćališta u Dajli, kod šumice u Paoliji, te na ušću Mirne na Antenalu. Organizatori će pripremiti radne rukavice, vreće za prikupljanje otpada i logistiku odvoza prikupljenoga smeća, dok je na volonterima koji se odazovu na akciju da sa sobom ponesu samo – malo dobre volje.

Po završetku akcije oko 13 sati na prostoru pored kućice Moto kluba Pirates u Kastaniji priredit će se i ručak, ukusni gljivarski kotlić u režiji Gljivarskog društva Boletus, te druženje na otvorenom za sve sudionike akcije.Organizatori pozivaju na što veći odaziv i sudjelovanje u ovoj simboličnoj, ali hvalevrijednoj ekološkoj inicijativi, posebice članove novigradskih udruga i sportskih klubova, pri čemu će svatko od volontera odabrati jednu od ponuđenih lokacija, na kojoj će dati svoj doprinos.

Dodajmo kako će se u okviru Novigradskih eko dana od 22. do 29. travnja na gotovo 30 lokacija na cijelom području Grada prikupljati krupni otpad. Popis lokacija, kao i sve ostale informacije o Novigradskim eko danima mogu se naći na službenim Internet stranicama Grada Novigrada-Cittanova (www.novigrad.hr).

Organizaciju Novigradskih eko dana organizira i koordinira Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova, uz podršku Grada Novigrada-Cittanova, te nekolicine drugih gradskih ustanova i institucija.

U realizaciji likovno-literarnog natječaja pomogli su: Dječji vrtić Tičići, Dječji vrtić Suncokret, Talijanska osnovna škola Novigrad, OŠ Rivarela, Muzej-Museo Lapidarium, Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova.

U realizaciji akcija čišćenja okoliša pomogli su: Neapolis d.o.o. Novigrad-Cittanova , 6. maj d.o.o. Umag, Lučka uprava Umag-Novigrad, MK Pirates Novigrad-Cittanova, Društvo gljivara Bujštine Boletus, volonteri iz novigradskih udruga i sportskih klubova i drugi građani-volonteri…

Medijski pokrovitelj manifestacije je Hrvatski radio – Radio Pula, koji će u subotu 20. travnja ujutro od 9 do 12 sati iz Novigrada emitirati emisiju uživo, posvećenu Novigradskim eko danima, ali i drugim manifestacijama koje se toga dana održavaju u Novigradu: Smotri maslinovog ulja te Školi dječjeg stvaralaštva Novigradsko proljeće.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa