Pula se oprostila od Marice Vrbanac: U partizane otišla sa 16 godina

0
Marica Vrbanac i Ivan Klarić
Marica Vrbanac i Ivan Klarić

„Vi mladi to možda ne znate ali i mi često odlazimo na fešte za penziće i plešemo do zore“, kazala mi je jednom prigodom uoči Božića Marica Vrbanac dogovarajući se s kolegom zapisničarom Ivanom Klarićem za skorašnju blagdansku feštu a on mi je tada potvrdio da je Marica duša svake zabave i da se, iako su u poznim godinama, vole okupljati i zabavljati s kolegama i prijateljima.

Povodom smrti Marice Vrbanac, vijećnice Gradskog vijeća Pule, koja je bila istaknuta članica društvenog i političkog života Pule, 10. travnja u 11 sati u Vijećnici pulske Gradske palače održala se komemoracija kojoj su uz članove obitelji, prisustvovali i brojni prijatelji i suradnici, koji su se prisjetili njezine nesebičnosti, vedrine te angažmana kao hrabre aktivistkinje i voljene vijećnice.

Marica se često šalila na vlastiti račun i s ponosom isticala kako je najstarija vijećnica pulskoga vijeća te se s Klarićem nerijetko svrstavala u „najmlađu generaciju“ u vijećnici Pule.

Marica se marljivo pripremala za svaku sjednicu vijeća i bila itekako upoznata sa svakom točkom dnevnog reda o čemu je u pauzama nerijetko razgovarala s nama novinarima i na naša pitanja odakle joj snaga da i dalje bude aktivna umjesto da odmara od obaveza, sa smiješkom nam govorila kako je to održava mladom i mentalno aktivnom.

Zadivljujuća je bila pozitivna energija kojom je prštala, mladenačka vrckavost i duhovitost koja ju je krasila i kojoj sam se uvijek divila, a posebice način na koji je pričala o svojoj ne uvijek lijepoj prošlosti te govorila kako je sve to sastavni dio života.

Riječi Zdravka Macuke, tajnika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule koji je na komemoraciji rekao da će je pamtiti kao nepokolebljivu, angažiranu, antifašistkinju, borca za slobodu, za pravdu, za napredak svoje labinštine i Istre, a posebno kao osobu koja se zalagala za rastući i pravičan položaj žena u društvu, možda je najbolje opisuju.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Denis Martinčić na komemoraciji je istaknuo kako su Maricu, koju su od milja zvali „svojom najstarijom vijećnicom“ svi poštivali, ne zbog njezinih godina, već zbog njezinog predanog rada, točnosti, tolerancije i svih dobrih osobina po kojima će biti pamćena.

Marica Vrbanac, rođena je kao Paliska, 16. siječnja 1928. godine u Ripendi kraj Labina, gdje je završila pet razreda talijanske osnovne škole i tečaj za šivanje za zanimanje krojačice.

Sa 16 godina pristupa antifašističkom pokretu . Bila je hapšena, a potom do oslobođenja radila na terenu kao politički radnik. 1965. godine diplomirala je na Višoj ekonomskoj školi Dr.Mijo Mirković u Puli, radila u Zavodu za urbanizam i stambeno komunalne poslove do 1982. godine, nakon čega preuzima dužnost tajnice Općinskog odbora Saveza boraca u Puli. Antifašizmu je ostala do kraja vjerna, neumorno nadograđujući brojnim aktivnostima i društveno političkim radom.

U Gradskom vijeću Grada Pule Marica Vrbanac kao vijećnica SDP-a je provela dva uzastopna mandatna razdoblja i to od 2005. pa sve do danas kada smo se u 2013. godini, na samom kraju mandata oprostili od naše vijećnice. Svoj doprinos kao vijećnice, Marica je uvelike davala i u radu radnih tijela Gradskog vijeća. Obnašala je dužnost predsjednice Mandatne komisije i bila član Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Pule. Posljednji ispraćaj Marice Vrbanac bio je 10. travnja na Gradskom groblju u Puli. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa