Kandidat za porečkog gradonačelnika Ljubo Kosić predstavio se članovima Parenzane

0
Ljubo Kosić
Ljubo Kosić

"Zaokret je nužan, nemamo alternative. Da smo vidjeli alternative, danas ne bi bili ovdje. Treba naći ljude koji razmišljaju svojom glavom i koji imaju drugačije stavove i dovoljno unutarnje energije i sposobnosti da ponude nešto novo i nešto drugačije", kazao je na početku svog obraćanja građanima Ljubo Kosić.

Naime, u Obrtničkom domu u Poreču, 3. travnja nezavisni kandidat za gradonačelnika Poreča Ljubo Kosić održao je svoju prvu Kavu s građanima s članovima udruge Parenzana.

Okupljene je prvi pozdravio Graziano Musizza, predsjednik udruge, ujedno i predsjednik porečke Zajednice Talijana koji je istaknuo kako je udruga osnovana 2011. s ciljem osiguravanja boljega života građanima. Musizza je na kraju svojega izlaganja istaknuo kako on podržava Kosića u svoje osobno ime, u ime udruge Parenzana i u ime Talijanske zajednice.

Graziano Musizza
Graziano Musizza
Prisutnima se obratio i saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana Damir Kajin koje je ustvrdio kako je Kosić jedan od rijetkih gradonačelnika u Istri za kojega se nisu vezivale nikakve afere te ga je podržao zaželivši mu sreću u daljnjem djelovanju. Kajin je istaknuo kako je u Istri sazrelo vrijeme za promjene, što pokazuju i provedena ispitivanja javnoga mnijenja.

Prisutne je potom pozdravio i Stevo Žufić, bivši gradonačelnik grada Poreča i bivši istarski župan koji je svoje obraćanje započeo konstatiranjem trenutnoga stanja u gradu Poreču. Iznio je podatke HZZ-a, Grada Poreča i Ministarstva socijalne politike i mladih prema kojima na Poreštini u zadnjih nekoliko godina raste broj nezaposlenih i broj osoba koje primaju socijalnu pomoć dok broj obrtnika rapidno pada.

Naglasio je kako je centar njihovog interesa i podrške mali poduzetnik, ustvrdivši i kako mali poduzetnici i lokalna politika mogu zajedno pokrenuti razvoj grada Poreča. Gospodin Žufić je na kraju svojega izlaganja istaknuo kako i on bezuvjetno podržava gospodina Kosića u svoje osobno ime i u ime udruge Parenzana zato što smatra da je upravo on zbog svog iskustva i podrške građana osoba koja može osigurati prijeko potrebno pokretanje razvoja Poreča.

Damir Kajin
Damir Kajin
Gotovo polovica anketiranih Porečana smatra da je vrijeme za promjene

Kosić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Poreča, je na početku svog izlaganja pozdravio sve prisutne, posebno predstavnike istarskih gradova i općina. Potom je naveo projekte koje je zajedno sa svojim suradnicima u Poreču pokrenuo za vrijeme svog gradonačelničkog mandata od 1997-2001., poput projekta Doma za starije i nemoćne te uvrštavanje kompleksa Eufrazijane na listu Svjetske kulturne baštine.

Spomenuo je i one projekte na kojima radi sa mladim timom Usluge Poreč, čiji je trenutni direktor, posebno istaknuvši projekt pročišćavanja otpadnih voda kojim će oko 6000 novih stanovnika dobiti kanalizacijsku mrežu dok će Poreč dobiti status ekološki čistog akvatorija.

Navedeni projekt će se financirati iz Strukturnih fondova Europske unije, nakon ulaska Hrvatske u EU. Istaknuo je kako su ga na stvaranje Nezavisne liste naveli razgovori s građanima i anketa koju je u ožujku na uzorku od 600 ispitanika na području Poreštine provela agencija Promocija Plus. Na anketno pitanje "Smatrate li da je došlo vrijeme za promjenu na čelu Poreča?" čak 47% Porečana odgovorilo je kako smatra da je vrijeme za promjene, dok je na pitanje "Ide li stanje u Poreču prema Vašem mišljenju u dobrom ili lošem smjeru?" čak 39% Porečana odgovorilo kako smatra da grad ide u lošem smjeru.

Prihvatiti ono što je dobro učinjeno, mijenjati ono što treba mijenjati

Naveo je zatim pet ključnih točaka programa Poreč 2013: Budućnost počinje sada koji je izradio zajedno sa svojim timom u skladu s 5 mjerljivih ciljeva Europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast Europa 2020. Rekao je kako će raditi transparentno, u skladu s naputcima Europske komisije i nadasve na dobrobit lokalnog stanovništva te će prihvatiti  sve ono što je učinjeno dobro do sada, ali će isto tako mijenjati sve ono za što procijeni da treba promjenu: uvijek poštujući načelo pravednosti, ne podliježući revanšizmu i promatrajući svakog čovjeka individualno, bez obzira kojoj organizaciji pripadao.

Prisutne je uputio da više informacija potraže na web-stranici www.ljubokosic.hr ili osobno u Info-centru koji će biti otvoren u ponedjeljak 8. travnja  u 10 sati na Trgu Slobode 5 u Poreču, a radit će od 9 do 13 i od 16 do 19 sati (osim nedjeljom). Najavio je i kako konzultacije za Nezavisnu listu počinju u četvrtak 4. travnja te pozvao sve prisutne na neformalno druženje uz kavu i na otvaranje Info-centra i web-stranice u ponedjeljak na Trgu slobode. (D.T.)

Ljubo Kosić
Ljubo Kosić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa