PRESICA IDS-A O POREZNIM REFORMAMA

'Kao da je obiteljski smještaj najveće zlo, a turisti nepoželjni'

0
Presica IDS-a u Hrvatskom saboru - Loris Peršurić, Nedo Pinezić i Dalibor Paus
Presica IDS-a u Hrvatskom saboru - Loris Peršurić, Nedo Pinezić i Dalibor Paus

„Poreznim reformama najviše pogođeni mali obiteljski iznajmljivači koji su okosnica turizma u Hrvatskoj. Potrebno je jasno definirati tko je iznajmljivač u domaćinstvu, odnosno napraviti razliku u poreznom opterećenju između rentijera i iznajmljivača u domaćinstvu“, poručio je saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Dalibor Paus na današnjoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru na temu poreznih izmjena. Uz njega, sudjelovali su i saborski zastupnik IDS-a Loris Peršurić te član senata Unije Kvarnera Nedo Pinezić.

Za ovaj, sedmi krug porezne reforme Paus istaknuo kako je, s obzirom na lokalne prilike i specifičnosti, potrebno razmisliti i o maksimalnom broju dozvoljenih kreveta u paušalnom načinu oporezivanja, ali i omogućiti određivanje paušalnog poreza na dohodak po krevetu na temelju zona, a ne isključivo temelju indeksa turističke razvijenosti.

Također, istaknuo je kako moramo omogućiti općinama i gradovima da za iznajmljivače u domaćinstvu svojom odlukom odrede i manji iznos poreznog opterećenja. Nužno je oslobađanje od plaćanja poreza na nekretnine u kojoj vlasnik živi, a ujedno jedan dio iznajmljuje. S obzirom da se radi o velikim promjenama za ovu kategoriju iznajmljivača odrediti prijelazno razdoblje za njegovo uvođenje kako bi ljudi mogli prilagoditi svoje poslovanje.

 

Paus je ukazao i na problem preuzimanja i dijela lokalnog poreza od nemalih 20 posto, čime si je država osigurala dodatne prihode, što je u suprotnosti sa samom definicijom lokalnih poreza koji pripadaju isključivo općinama i gradovima po zakonu:

"Neprijateljsko preuzimanje lokalnih proračuna posljedično znači ili lošije usluge građanima ili veći iznos poreza na nekretnine. Predloženim uvođenjem poreza na nekretnine, kojim bi se zamijenio lokalni Porez na kuće za odmor, predviđa se uvođenje u svakoj općini i svakome gradu i time se oduzima pravo općinama i gradovima da ga, ako to ne žele, ne uvode. Do sada ga nije imalo preko 90 JLS-ova“, kazao je Paus.

Kao mali iznajmljivač, predsjednik Odbora za turizam Primorsko-goranske županije Nedo Pinezić (Unija Kvarnera) istaknuo je kako nikada do sada s terena nije postojala ovakva razina nezadovoljstva predloženim izmjenama: „Ne govorimo samo u ime Istre i Kvarnera, nego i zbog svakog malog čovjeka koji je žestoko pogođen nepravednim prijedlozima za oporezivanje.“

"Radi se o paketu zakona koji ciljaju na obiteljski smještaj kao 'najveće zlo'. Ovim prijedlozima turisti su etiketirani kao nepoželjni, dok istovremeno Hrvatska ostvaruje najveće prihode upravo od turizma. Također, smatramo kako ne možemo uspoređivati građane koji su porezni rezidenti u svojim općinama i gradovima, sa strancima koji nisu porezni obveznici, a iznajmljuju i zarađuju od kuća za odmor i koriste ih kao luksuz. Unija Kvarnera podržava prijedloge IDS-a i stajemo u obranu naših malih, obiteljskih iznajmljivača. Odluke o visini poreza koji su izvori prihoda za jedinice lokalne samouprave trebaju se i donositi na toj razini. Tko bolje od nas samih zna kako najbolje zaštiti naša mala mjesta, ruralna područja i posebnosti svake turističke destinacije“, zaključio je Pinezić.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa