POČINJE DUGOOČEKIVANA OBNOVA

Na Giardine se vraćaju stabla, uredit će se dva trga. Pogledajte što će biti s terasama kafića

0
Ovako će nakon obnove izgledati Giardini
Ovako će nakon obnove izgledati Giardini

Dugoočekivana obnova Giardina, procijenjene vrijednosti od oko 11,5 milijuna eura, trebala bi krenuti dogodine nakon ljetne sezone, najavio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić na današnjoj prezentaciji idejnog rješenja u Komunalnoj palači. Novi, moderni koncept gradske špice, površine od 14 tisuća četvornih metara, predstavio je Saša Begović iz arhitektonskog studija 3LHD, sa suradnicom Dašom Manojlović.

 

Naglasio je da će se postojeće ugostiteljske terase premjestiti: više neće biti na sredini trga, ispod stabala, već uz kino Valli i ostale zgrade na toj lokaciji. Prema njegovim riječima, terase su naselile zelenu zonu, što je po njemu neprihvatljivo i upravo one onemogućavaju prolaz Hitnoj, vatrogascima i drugim službama. 

Osim toga, formirat će se dva trga: kod Fine će se ukinuti promet i nastat će pješačka zona: ondje će biti postavljena i umjetnička instalacija, vodena maglica, posvećena Hermanu Potočniku Noordungu, jednom od prvih teoretičara puta u svemir.

Saša Begović i Daša Manojlović (Foto: M. Vermezović Ivanović)

Drugi trg bit će ispred bivšeg kina Beograd: tu je predviđena tzv. zona za umjetnost u pokretu (art in motion) s kulturnim i raznim društvenim događajima, objasnio je Begović. Tu će, veli, biti mala terasa i nisko zelenilo. Ondje bi se, kaže autor projekta, mogao preseliti press punkt Pulskog filmskog festivala.

"Nisko zelenilo posadilo bi se kao kontrast ladonjama, a bile bi to '4 stagioni' u smislu boja, mirisa i ostalog", ilustrirao je Begović budući izgled 'trga 2'.

S druge strane, promet uz Giardine neće se ukinuti, već će biti usporen, a ondje bi u budućnosti mogli voziti samo autobusi javnog prijevoza. Bitno je da autobusna stajališta ovim projektom ostaju tamo gdje su i sada.

Važno je i to da će se Giardini popločati bijelim, odnosno svijetlim kamenom: ondje više neće biti asfaltnih površina, što će omogućiti lakše održavanje stabala. Zasadit će se i 45 ladonja, pa će drvored brojati ukupno 108 stabala, kao u izvornom obliku, u odnosu na dosadašnja 63. "Mi smo zajedno s inženjerima napravili prijedlog sustava navodnjavanja različitim kanalima i stabla će biti zdravija. To je jedna suvremena metoda koja je jako bitna za ta nova stabla", rekao je Begović.

Umjesto sadašnjeg miš-maša ili, kako je kazao autor, kakofonije na trgu, različitih koševa za smeće, terasa, kioska i ostalog, postavit će se moderna, ujednačena urbana oprema. Bit će tu, uz ostalo, klupe oko stabala i ulične lampe koje je oblikovao nagrađivani dizajner svjetla, Puljanin Dean Skira. 

Umjesto 'zakrpa' uz palaču Heininger, autori projekta obnove su zajedno s konzervatorima dogovorili da se u toj zoni ponovno postave crvene keramičke pločice, kao što su bile izvorno postavljene.

"Što se tiče arheologije (povijesni zid uz Giardine, op. a.), s konzervatorima smo razgovarali da se ona otkrije. Sad je tu dosta veliko zelenilo. Dogovorili smo se da taj zid, od kojeg se razvijala historijska jezgra, bude vidljiv, uz primjereno osvjetljenje. Bilo bi dobro da se postavi info-ploča koja bi govorila ne samo o zidu, nego i o povijesti samih Giardina", rekao je Begović.

Zoričić je najavio da će se projekt financirati dijelom iz proračunskih sredstava, dijelom iz kredita. Kazao je da će se 6 milijuna namaknuti iz proračuna, od čega 600.000 eura u idućoj godini, kada počinju radovi.

Kao sljedeći korak, najavio je raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta uređenja Giardina, iako nije precizirao rok, rekavši da će o tome 'sad razgovarati'. Slijedi izbor izvođača radova. 

"Mi dalje nastavljamo s glavnim izvedbenim projektom i troškovnicima. Okvirna cijena je ta, vidjet ćemo što kaže tržište. Očekujem da će izrada glavnog projekta trajati šest mjeseci, nakon čega slijedi natječaj za izvođača. Radovi će se odvijati u fazama, želimo da počnu nakon ljeta ako bude sve u redu, a ukupno će projekt trajati dvije godine u kompletu do završetka", rekao je Zoričić. 

Novinare je zanimalo kreće li Zoričić u još jedan mandat s obzirom da projekt počinje nakon lokalnih izbora iduće godine,

"Nema to veze s time. Ja sam gradonačelnik Pule. Ovaj projekt se čeka od 2018. godine pa to niste pitali.  Mnogi projekti kreću ako mislite da je to zbog izbora, slobodno, ali meni nije. Nema kariga za zadnju. Ovo nije izborna tema. Sad je trenutak bio za ovo. Kad sam ja došao u gradsku upravu, bio bih najsretniji da je bilo sve spremno 2021. Ali nije", kazao je Zoričić.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa