Objavljen natječaj za kupnju POS stanova u Novigradu: U ponudi 18 stanova u dvije zgrade

0
Maja Belušić, Anteo Milos i Alen Luk
Maja Belušić, Anteo Milos i Alen Luk

Ovih dana objavljen je natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova po Programu poticane stanogradnje Grada Novigrada–Cittanova, kojim će Grad svojim sugrađanima omogućiti da pod povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, pitanje stanovanja. Rečeno je to 2. travnja na konferenciji za medije, na kojoj su objavljeni natječaj i sam projekt POS-a predstavili gradonačelnik Anteo Milos, koordinator projekta, inače pročelnik Ureda gradonačelnika Alen Luk, te savjetnica za prostorno uređenje i graditeljstvo u nadležnom gradskom Odjelu Maja Belušić.

Riječ je o drugom projektu takve vrste na području Novigrada, no za razliku od prve POS izgradnje, kada je 20-ak stanova u Bužiniji izgrađeno pod kapom države odnosno APN-a, ovoga puta riječ je o projektu u potpunosti u režiji Grada, prenio je gradonačelnik Milos. Najavio je kako će se stanovi u okviru projekta graditi na građevinskom zemljištu u naselju Stancijeta, na kojem je Urbanističkim planom uređenja naselja Stancijeta planirana izgradnja višestambenih građevina namijenjenih Programu POS-a, te koje je u potpunosti već opremljeno odgovarajućom infrastrukturom. Prema idejnom rješenju gradit će se dvije višestambene građevine, svaka s po devet stanova.

Projektom su tako predviđene dvije garsonijere površine 40,56 m2, te dvosobni i trosobni stanovi površine od 58,43 do 79,23 četvorna metra, a tlocrti zgrada i pojedinih stanova dostupni su uz tekst natječaja na internet stranicama Grada, naglasio je gradonačelnik.

"Na području Novigrada bilježimo stalan porast broja stanovnika, te broja novorođene djece, stoga svakako postoji potreba da se našim sugrađanima, osobito mladim obiteljima s djecom, pomogne u rješavanju stambenog pitanja, pri čemu je ovaj način rješavanja, u okviru subvencionirane izgradnje, po cijeni bitno nižoj od tržišne, u ovim kriznim vremenima više nego dobrodošao", istaknuo je Milos. Dodao je i kako će se u sljedećoj fazi projekta, tijekom same izgradnje stambenih zgrada, u što većoj mjeri angažirati lokalna građevinska operativa, kako bi se stvorila mogućnost posla i zapošljavanja za ovdašnje građevinske poduzetnike, što će biti i dodatni benefit ovog projekta. Milos je prenio i informaciju kako je Grad na adrese nekoliko banaka uputio informaciju o realizaciji Programa POS-a, s upitom da ponude stambene kreditne linije, moguće i po povoljnijim uvjetima od postojećih. Istaknuo je i kako će se cijena četvornog metra stana utvrditi naknadno, no ona ne smije prelaziti maksimalno utvrđenu cijenu POS stanova na razini države. Objasnio je kako će se cijena stambenih kvadrata niža od tržišne ostvariti zahvaljujući tome što Grad besplatno ustupa zemljište za izgradnju i kompletnu infrastrukturu, odriče se komunalnog doprinosa, te o svom trošku izrađuje kompletnu prostorno-plansku, projektnu i  dokumentaciju za gradnju objekata.

Izgled zgrada POS-a
Izgled zgrada POS-a
Objavi natječaja prethodile su brojne pripremne aktivnosti, a po njegovu zaključenju, odnosno odabiru kandidata za kupnju stanova, uslijedit će još nekolicina aktivnosti prije početka same izgradnje, koja se pak planira početkom studenog ove godine, najavio je Alen Luk, dodajući kako bi završetak radova odnosno mogućnost useljenja potom uslijedili za otprilike godinu dana, dakle koncem 2014. godine.

Tekst natječaja objavljen je na oglasnoj ploči Grada Novigrada–Cittanova, te na internet stranicama Grada (www.novigrad.hr), gdje se mogu preuzeti i svi potrebni obrasci. Pravo na podnošenje zahtjeva za kupnju stana imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem na području Grada Novigrada–Cittanova, koji nemaju u vlasništvu stan, kuću ili građevinsko zemljište na kojem je dozvoljena izgradnja stambenih građevina, te takvu nekretninu nisu ni imali u vlasništvu u zadnjih 10 godina. Isti uvjet odnosi se i na sve ostale članove kućanstva koji su navedeni u zahtjevu.

Natječajem je definirana i veličina stana kojega podnositelj zahtjeva može kupiti, s obzirom na broj članova obiteljskog domaćinstva, prenijela je Maja Belušić, dodajući kako će se zahtjevi za kupnju stana odobravati temeljem Liste reda prvenstva, koja će se utvrditi prema površinama stanova odgovarajućih za podnositelje zahtjeva, odnosno primjenom slijedećih kriterija: vremenu prebivanja na području Grada Novigrada–Cittanova, školskoj spremi, životnoj dobi podnositelja zahtjeva, broju članova obiteljskog domaćinstva, stambenom statusu, te statusu dragovoljca i branitelja Domovinskog rata. Bodovi dobiveni po ovim kriterijima se zbrajaju i na osnovu njih se utvrđuje redoslijed na listi.

Lokacija stanova POS-a
Lokacija stanova POS-a
Ako dva ili više podnositelja zahtjeva imaju isti broj bodova, njihov redoslijed na Listi utvrdit će se primjenom slijedećih kriterija: broju godina prebivanja podnositelja zahtjeva na području Grada Novigrada-Cittanova, stručnoj spremi podnositelja zahtjeva, te broju članova obiteljskog domaćinstva, objasnila je Belušić, dodajući kako će analizu i bodovanje zaprimljenih zahtjeva i utvrđivanje prijedloga liste reda prvenstva obaviti Povjerenstvo za POS. Tako utvrđena lista objavit će se na oglasnoj ploči Grada.

Obrasci za podnošenje zahtjeva za kupnju stanova mogu se dobiti u pisarnici Grada Novigrada–Cittanova i na službenim internet stranicama Grada (www.novigrad.hr). Pojašnjenja u vezi s ispunjavanjem obrazaca i potrebnom dokumentacijom mogu se dobiti u gradskom Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, osobno u gradskoj upravi ili telefonom, na brojeve 757-055 i 757-068.

Zahtjevi za kupnju stana s propisanim prilozima podnose se Gradu Novigradu–Cittanova, a predaju u zatvorenim omotnicama u prijamnu kancelariju gradske uprave (Veliki trg 1, 52466 Novigrad-Cittanova), ili dostavljaju putem pošte na istu adresu. Potrebnu dokumentaciju moguće je podnijeti u originalu ili preslici, pri čemu nije potrebno da preslika bude ovjerena. Rok za podnošenje zahtjeva za kupnju stana je 10. svibnja 2013. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa