Bulić odgovorio Jakovčiću: Bez industrije nema budućnosti

0
Bruno Bulić
Bruno Bulić

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić, oštro je osudio izjavu župana Ivana Jakovčića kojom je iskazao stav kakao Istri industrija ne treba. Naime, kako je na konferenciji za medije 1. veljače u Puli, naglasio Bulić, Jakovčić je na skupštini Istarske županije 28. siječnja rekao kako je „reindustrijalizacija tlapnja za neodgovorne“.

„On je to izjavio kao ekonomist, a ja kao sindikalist tvrdim kako budućnost Istre i Hrvatske nije isključivo u turizmu i kako s 11.000 nezaposlenih osoba koliko ih je trenutno na Zavodu, ovakve izjave ne mogu proći bez reakcije“, izjavio je Bulić.

Smatra kako je izjava župana na tragu preseljenja Uljanika i veli da industrijska proizvodnja rješava problem nezaposlenosti i ugovora o radu na određeno vrijeme tj. sezonskog zapošljavanja kao što je to slučaj u turizmu. „Na pomolu je uvoz radne snage što je nedopustivo. Naime, strani investitori kod nas otvaraju hotele i zapošljavaju svoju radnu snagu, a naši turistički djelatnici rade sezonski za plaću manju od hrvatskog prosjeka“, ističe Bulić i napominje da upravo zato ne može samo turizam, već i industrija biti važna grana zapošljavanja žitelja Istre. „Bez industrije nema budućnosti“, naglašava Bulić.

Nekad je u Istri, upravo zahvaljujući industriji, prosječna plaća bila 30 - 40 posto veća od prosjeka. Danas, smatra Bulić, Istra nipošto nije lider regija, to su, kako kaže, „izmislili“ političari. Izjavio je i da je za nezaposlenost u Istri djelom odgovoran i ministar Veljko Ostojić. „Radnike u turizmu treba zaposliti za stalno, tako se neće izgubiti profit, a dobit će se na kvaliteti“, smatra Bulić.

Osvrnuo se i na lošu situaciju u Općoj bolnici Pula za koju smatra odgovornim isključivo njezinu upravu. „Neka se odgovorne makne s tih pozicija jer samo rade štetu našim građanima“, zaključio je Bulić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa