Ozad Arene održan 5. Susret povijesnih vozila

Simović o Topolinu: 'Mussolini je dao napraviti auto kojeg će moći kupiti svaki Talijan'

0
Fiat 500 – Topolino iz 1943. godine, vlasnika Bože Simovića iz Pule (foto: Mirjana Vermezović Milanović)
Fiat 500 – Topolino iz 1943. godine, vlasnika Bože Simovića iz Pule (foto: Mirjana Vermezović Milanović)

Nakon četiri izdanja na Forumu, na trgu Ozad Arene u subotu je održan 5. Susret povijesnih vozila u organizaciji Auto moto kluba Pula – Pola.

Ljubitelji starih automobila mogli su pogledati pedesetak oldtimera, automobila i motocikla, uglavnom iz Istre i manji broj iz susjedne Italije.

 

Među najstarijim automobilima već tradicionalno na većini istarskih susreta oldtimera je Fiat 500 – Topolino iz 1943. godine, vlasnika Bože Simovića iz Pule.

„Kao što je Hitler dao Ferdinandu Porscheu da napravi auto za svakog Nijemca, tako je i Mussolini dao Danteu Giacosi da napravi auto kojeg će moći kupiti svaki Talijan. Ovaj auto je bilo lako nabaviti u Istri prije i poslije Drugog svjetskog rata. Moj otac je vozio jednog i u njemu su me dovezli iz rodilišta. Ovaj sam kupio u Dugoj Resi, bio je u derutnom stanju i dovezao sam ga u kombiju. Uz pomoć mog prijatelja automehaničara Gorana Orlića počeo sam ga obnavljati. Nisu nam predviđali neku budućnost, ali uspjeli smo. Ja sam zadovoljan s njim, potegne šezdeset-sedamdeset na sat, ako mora, onda i do sto na sat“, ispričao nam je prije dvije godine Simović.

Topolino ima registraciju 117, kao i nekadašnji obiteljski topolino, kojega su prodali, ali su sačuvali Fiatov znak na haubi, pa je prilikom restauracije ugrađen na ovaj auto.

Nakon 'izložbe' kraj Arene, svi oldtimeri krenuli su u defile kroz grad do Verudele i natrag do Arene.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa