Pobuna istarskih SDP-ovaca: Trećina članova protiv Milanovića

0
Velik dio istarskih SDP-ovaca pobunio se protiv vrha stranke
Velik dio istarskih SDP-ovaca pobunio se protiv vrha stranke

"Odluka Predsjedništva SDP Hrvatske o suspendiranju demokratski izabranih tijela županijske i gradske organizacije Pula s navedenim razlogom, postavljanje povjerenika, te aktivnosti koje su uslijedile nakon toga unijele su nezadovoljstvo, nemir i zbunjenost medu članstvom SDP-a Istarske županije", stoji u zahtjevu upućenom Glavnom odboru SDP-a Hrvatske kojeg potpisuju Gradska organizacija SDP-a Poreč te općinske organizacije Vrsara, Raše, Funtane, Cerovlja, Višnjana, Grožnjana, Marčane, Motovuna i Sv. Lovreča.

"Sve se to događa u pripremama za lokalne izbore u općinama, gradovima i županiji. Smatramo da nije bilo potrebe raspuštati tijela i imenovati povjerenike te tako suspendirati demokratsko donošenje odluka kroz kolektivna tijela", navedeno je u zahtjevu. Naime, potpisnici zahtjeva smatraju kako je time omogućeno da u ime preko 1400 članova SDP-a Istre odluke donosi jedna osoba, pogotovo odluku o načinu izlaska na izbore i odluku podršci kandidatu koji nije član SDP-a i koji je bio potpredsjednik druge stranke.

"Smatramo da je tim postupcima Predsjedništva SDP-a i nakon toga povjerenika, nanesena nepovratna šteta u našoj vjerodostojnosti pred biračima kao članova demokratske stranke koja poštuje samostalnost svojih organizacija u donošenju odluka koja se odnose na lokalnu i regionalnu razinu", poručili su u zahtjevu Glavnom odboru SDP-a.

Naime, stoji u zahtjevu, Glavni odbor SDP-a Hrvatske donio je zaključak u kojem stoji da općinske gradske i županijske organizacije samostalno donose oluke o načinu izlaska na izbore i mogućim koalicijama sa uputom na stranke Kukuriku koalicije. "Nakon suspendiranja tijela SDP-a u Istri usmena uputa tajnika SDP-a na sastanku svih nas u Pazinu glasi da se taj zaključak Glavnog odbora SDP-a odnosi na sve organizacije osim one u Istri. Povjerenica daje usmene preporuke sa svima se može u koaliciju, osim sa IDS-om", stoji u zahtjevu.

Potpisnici zahtjeva navode kako istovremeno vide da se javno uz SDP u Istri posljednjih dana pojavljuju pojedinci koji sa socijaldemokracijom nemaju ništa zajedničko, odnosno, kako navode, većina su bili oduvijek protiv SDP-a i pripadaju tvrdoj desnici što nažalost sve više građana prepoznaje. "Stoga zahtijevamo da se poštuje samostalnost organizacija utvrđena Statutom SDP-a te da se poštuje Zaključak Glavnog odbora SDP-a o pripremama za izbore kako bi mogli donijeti odluke u općinskim i gradskim organizacijama o načinu izlaska na izbore", jasno su izrazili potpisnici zahtjeva.

Oni su, kako navode u zahtjevu, očekivali, u skladu sa Statutom SDP-a, provedbu unutarstranačkih izbora, što je, navode, i obveza postavljenih povjerenika u roku od 60 odnosno 90 dana. "Nakon Odluke Glavnog odbora SDP-a o njihovom održavanju tek nakon lokalnih izbora predstoje nam aktivnosti i zalaganje unutar SDP-a za poštivanje demokratskih načela, uvažavanje samostalnosti lokalnih organizacija i volje članstva SDP-a u cilju očuvanja demokratskih standarda po čemu su nas građani prepoznavali, a što je ozbiljno narušeno odlukama i postupcima Predsjedništva SDP-a i postavljenih povjerenika", stoji u zahtjevu Gradske organizacije SDP-a Poreč te općinskih organizacija Vrsara, Raše, Funtane, Cerovlja, Višnjana, Grožnjana, Marčane, Motovuna i Sv. Lovreča.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa