Flego: Moramo zaštiti ljude poput moje Anice i Mira iz Sv. Martina koji se bave uzgojem krava

0
Valter Flego posjetio je uzgajivače krava u unutrašnjosti Istre
Valter Flego posjetio je uzgajivače krava u unutrašnjosti Istre

"Ove godine vjerojatno ulazimo u EU, što znači i proširenje tržišta i tu je pitanje kako će se snaći u tim novim uvjetima moji Anica i Miro iz Svetog Martina koji se bave proizvodnjom mlijeka, odnosno uzgojem krava. To je novo okruženje, u kojem takve ljude treba zaštiti, a s druge strane iskoristiti prilike i pogodnosti velikog europskog tržišta", izjavio je IDS-ov kandidat za župana Valter Flego 31. siječnja, prigodom posjeta unutrašnjost Istre, u sklopu kojeg je obišao poljoprivrednike, proizvođače hrane, uzgajivače te se sastao sa vlasnicima seoskih domaćinstava i agroturizama.

Flego je istaknuo da će se kao budući župan zalagati za ravnomjerni i izjednačen razvoj svih dijelova Istre, te je naglasio kako je u unutrašnjosti Istre do sada puno napravljeno, ali „ima puno neiskorištenih prilika i možemo još bolje“. Razvoj naše unutrašnjosti vidi kroz ulaganje u poljoprivredu, turizam i obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo.

Ključ je u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti

"Poljoprivreda je jedna od tradicionalnih grana u Istri ali ima i ograničavajuće čimbenike poput rascjepkanih parcela i to što poljoprivrednici imaju malo zemlje", rekao je Flego te istaknuo i konkretne mjere koje namjerava poduzeti vezano za razvoj poljoprivrede, naglasivši pri tom kako je ključ u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti s obzirom da Istra nema dovoljno plodne zemlje da bi mogla konkurirati proizvodnjom u velikim količinama.

Za područje poljoprivrede, Valter Flego je predstavio pet programskih točaka te kao prioritet naveo izgradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina. "Ne može se desiti da ovisimo o suncu ili kiši", kazao je.

"Naš poljoprivrednik lakše će i jednostavnije prodati Bavarcu svoj pomidor u hotelu nego ići na tržnicu u München", kazao je Flego i kao važan segment u tom području naveo jačanje povezivanja poljoprivrede sa turizmom.

Brendiranje proizvoda i razvijanje kušaonica

Razvijanje istarskih brendova, odnosno autohtonih proizvoda s istarskim potpisom, poput istarske malvazije i maslinovog ulja, Flego smatra iznimno važnima te takav način smatra jednim od aduta istarske poljoprivrede u Hrvatskoj i Europi.

Flego je istaknuo kako će kao župan podržavati aktivnosti koje su izvor dohotka izvan poljoprivrede, poput različitih kušaonica u kojima se prodaju proizvodi te namjerava poticati ulaganja u ekološku proizvodnju, koja je po njegovom mišljenju iznimno važna.

Kandidat za župana Valter Flego je ustvrdio također kako razvoj turizma središnje Istre, odnosno agroturizama, može služiti kao odličan primjer kako se uz dobro osmišljeni program i podršku svih potrebnih institucija pa i politike mogu napraviti veliki pomaci.

"Podsjetit ću da Istra 1996. gotovo nije imala turističkih objekata u središnjoj Istri, osim postojećih oštarija po selima i mjestima. Zahvaljujući osmišljenom i sustavnom radu Županije, turističkih zajednica i ostalih uključenih, danas je Istra prepoznatljiva upravo po svojoj unutrašnjosti. Dokaz tome je godišnja analiza medijskih napisa o Istri koja je pokazala da je čak dvije trećine svih medijskih napisa o Istri posvećeno upravo središnjem dijelu Istre", kazao je Flego.

Obiteljski hoteli i mali kampovi

Flego je naglasio kako je puno posla napravljeno, ali na nama je da napravimo novi pomak. "U unutrašnjosti Istre potrebno je izgraditi 20-ak novih malih obiteljskih hotela", naglasio je Flego te osim hotela naveo i kako je potrebno poticati razvoj malih kampova, gdje smatra ima prostora za 50-ak novih malih obiteljskih kampova.

Umrežavanje turizma i eko poljoprivrede kako bi gosti na još više naših agroturizama mogli jesti hranu koji proizvode domaćini ili njihovi susjedi, Flego smatra jednim od bitnih koraka te uz to bitno je, naglasio je, poticati diferencirano pozicioniranje i dizanje kvalitete obiteljskog smještaja te poticanje dodatnog razvoja turističkih „proizvoda“ poput cikloturizma, adventure, gourmeta, kulturnog turizma.

Kandidat za župana financiranje turizma planira kroz EU fondove koji su specijalno namijenjeni unutrašnjosti Istre. Kazao je također da je „Istra bila prva u RH koja je pristupila sustavnom razvoju turizma. Prvi koji smo shvatili i potencirali suradnju javnog i privatnog sektora“, što je rezultiralo prvim master planom razvoja turizma Istre.

Valter Flego je najavio da će jedan od njegovih prvih poteza na mjestu župana biti upravo revizija i izrada obnovljenog master plana razvoja turizma koji polako ističe, te da će se time zacrtati razvoj za narednih 6 ili 8 godina, usklađujući održivi razboj i ekologiju. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa