Milan Rašula: SDSS ne predstavlja sve pulske Srbe, pa ne može ni komentirati visinu sredstava odobrenih srpskoj manjini

0
Milan Rašula (foto: Paola Albertini)
Milan Rašula (foto: Paola Albertini)

SDSS nije pravni zastupnik, niti glasnogovornik udruga građana koje se bave zaštitom i očuvanjem srpske kulture, srpskog jezika, vjere, tradicije i običaja na ovim prostorima, da bi si uzimao za pravo da komentira visinu odobrenih financijskih sredstava, komentirao je Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, izjavu Miloša Bajića, predsjednika SDSS-a Pule, nakon potpisivanja koalicisjkog sporazuma sa SDP-om.  

„Sredstva za rad udruga u konkretnom slučaju odobravaju se u Proračunu Grada Pule, na temelju aplikacija za konkretne projekte i programe, koje po objavljenom natječaju, podnose sve manjinske udruge. Sredstva se ne odobravaju po načelu kvantiteta, odnosno brojnosti pripadnika pojedine manjinske skupine, već kvaliteti projekata i programa. Međutim, dobro mi je poznata činjenica da su i Grad Pula i Istarska županija i mimo odobrenih sredstava u proračunu osiguravali dodatna sredstva, pogotovo za Dane srpske kulture, obilježavanje Božića i Nove godine po Julijanskom kalendaru, djela genija Nikole Tesle...“, rekao je Rašula.

Rašula je istaknuo kako zahtjeve po natječaju „ne obraduje, niti sredstva odobrava IDS“! „Otuda me čudi nezadovoljstvo suradnjom s IDS-om? To radi stručna služba Grada Pule u kojoj sjede profesionalci, Ured za financije s odjelom za lokalnu upravu i Ured za društvene djelatnosti. U njima rade, koliko je meni poznato, i pripadnici gotovo svih manjinskih skupina, pouzdano znam za Srbe, Talijane, Bošnjake i Slovence“, kazao je Rašula.

„Kad smo na temi uređenja Doma srpske kulture za cijelu županiju, nije mi poznat taj projekt SDSS-a? Doduše nisam član, pa možda nije bilo niti prilike da se upoznam. Istine radi, srpske udruge raspolažu s prostorima u Kulturnom centru Rojc od 300 kvadrata (Zajednica Srba Istra - Pula i SKD Nikola Tesla), a Vijeću srpske nacionalne manjine Istarske županije dodijeljen je na korištenje (ne plaćamo najam samo režijske troškove) prostor u centru Pule od 150 kvadrata. Taj prostor uredujemo u Srpski kulturni centar, a Grad je prihvatio sufinanciranje troškova uređenja, ali ne može odobriti sredstva prije no što se dovrši postupak etažiranja. Mi Srbi možda jesmo malo čudna ekipa, pa bi nam trebala tri kulturna centra, ali se bojim da bi nam pofalilo programa. Za nas neofarbane Srbe nije važna predizborna retorika, politički marketing i mediji. Programe, drugovi! Dajte nam programe! Projekti nas zanimaju, kao i ljudi koji svojim znanjem, stručnošću i dosadašnjim poslovnim uspjesima mogu biti garancija da će se uz pomoć svih nas ti projekti i realizirati u narednom izbornom ciklusu. Da ne bude po onoj narodnoj sjaši Kurta da uzjaše Murta“, rekao je Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa