Vodnjan ovaj vikend obilježava blagdan Sv. Blaža

0
Marijan Jelenić, Klaudio Vitasović i Danilo Dragosavac
Marijan Jelenić, Klaudio Vitasović i Danilo Dragosavac

Vodnjan po 801. put slavi blagdan Sv. Blaža. Naime, župa je prošle godine proslavila 800 godina svoga postojanja pa, kako je na konferenciji za medije kazao župnik Marijan Jelenić, toliko slavi i štuje svoga zaštitnika.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović tom je prigodom kazao kako  je program realiziran suradnjom Župe i Grada. „Prošla je godina bila vrlo značajna za našu Župu i Grad jer smo uspjeli realizirati projekt u kojem smo zaštitili relikvije te poznata vodnjanska Sveta tijela uspjeli primjereno pohraniti u komore/sarkofage koji će ih i nadalje čuvati od utjecaja vremena“, izjavio je i dodao kako su relikvije koje se nalaze u Vodnjanu vrlo veliko bogatstvo koje će, vjeruje, u skoroj budućnosti privlačiti mnogobrojne posjetitelje.

„Ove godine slavimo 801. godišnjicu Župe Vodnjan. Mogu reći da je vjerojatno ove godine i vrhunac moje svečenićke karijere jer imamo tri razloga za veselje“, rekao je župnik Jelenić naglasivši kako je  jedan pravoslavni samostan iz Grčke zatražio dio relikvija Sv.Barbara što im je i Sveta stolica odobrila te će se u nedjelju održati primopredaja.

Ovoga će vikenda mnogi vjernici imati prilike biti u blizini relikvije, što je prema riječima župnika Jelenića itekako pozitivno iskustvo.

Kao predstavnik jednog od autora web stranice, Danilo Dragosavac, istaknuo je važnost njezina pokretanja. „Vjerujemo da će se aktiviranjem ove web stranice istaknuti dodatne i neotkrivene vrijednosti Vodnjana. Uz brojne crkve, kažune i vodnjanske mumije, Vodnjan stvarno može i treba biti na karti bitnih turističkih odredišta, a mi to do sad nismo dovoljno koristili“, rekao je Dragosavac koji vjeruje da će web stranica koju je inicirao župnik Jelenić itekako tome pridonijeti.

„Na jednom mjestu bit će dostupne fotografije knjiga, relikvija, slika, umjetnina te brojnih drugih detalja i blaga koje vodnjanska župa posjeduje“, kazao je Dragosavac i najavio da će nakon više od šest mjeseci naporna i temeljita rada ona od 3. veljače biti aktivna, www.zupavodnjan.com

Program obilježavanja proslave Sv. Blaža počinje 2. veljače u 17 sati misom u istoimenoj crkvi koju predvodi župnik Marijan Jelenić. Slijedi posveta ulja i pomazanje grla. 3. veljače u 8.30 održat će se talijansko-hrvatska misa i pomazanje grla, a u 11 sati svečana koncelebrirana misa koju predvodi biskup mons. Dražen Kutleša. Potom slijedi predstavljanje i predaja relikvija pravoslavnoj Crkvi u Krfu u Grčkoj i pomazanje grla. Tom će prigodom nastupati mješoviti zborovi Zajednice Talijana Vodnjana, Galižane i župski, nastup Samante Stell (flauta) i Sanje Pančevski (violina), a sve uz ponudu toplih napitaka uz fritule.

Svečana misa će se održati istoga dana i 17 sati, a predvodit će je biskup mons. Ivan Milovan. U 18 sati prezentirat će se web stranice župe Vodnjan. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa