IDS Sv. Nedelje: Vrtić u Nedešćini je već treću godinu prioritet, a još uvijek nije realiziran

0
Patricij Načinović, Nenad Radičanin i Gianvlado Klarić
Patricij Načinović, Nenad Radičanin i Gianvlado Klarić

"Pod prioritete za 2013. godinu zamjenik načelnika Aldo Miletić navodi izgradnju dječjeg vrtića u Nedešćini. Ipak, to je već treća godina u kojoj je to prioritet, a opet ostao je nerealiziran. Tome svjedoči izjava načelnika Srećka Mohorovića dana majkama i nonama Nedešćine u prvoj polovici 2011. godine, kada im je obećao da će svoju djecu i unuke moći upisati u vrtić u Vrećarima već 1. rujna iste godine, a rezultat toga poznat je javnosti", istaknuo je član Predsjedništva IDS-a Svete Nedelje Gianvlado Klarić na konferenciji za medije održanoj 29. siječnja. Konferenciji su, pored njega, prisustvovali predsjednik podružnice IDS-a Patricij Načinović i potpredsjednik Nenad Radičanin.

U IDS-u Sv. Nedelje smatraju kako vrtić doista mora biti prioritet svima te da tu priču treba završiti što prije. Upravo su oni prvi istaknuli potrebu njegove izgradnje te im je drago da su to prihvatile i ostale političke opcije u općini, istaknuo je Nenad Radičanin. "Nismo zadovoljni brzinom njegove realizacije zato smo i predložili povećanje proračunskih sredstava za tu namjenu. Da su prioriteti bili drugačije posloženi, već bi imali vrtić", dodao je Nenad Radičanin.

Miletić je u spomenutom intervjuu za Glas Istre, na novinarsko pitanje o glavnim poteškoćama u 2012. godini u poslovanju općine, odgovorio kako su zbog subvencioniranja gospodarstva donijeli odluku o smanjenju komunalne naknade za gospodarstvo što je bio povod za još jednu kritiku upućenu općinskoj vlasti. Iako je Klarić potvrdio istinitost ove tvrdnje, istaknuo je kako je naknada smanjena u prvom tromjesečju 2010., a nikako ne 2012. godine što, prema njegovom mišljenju, dovoljno govori samo za sebe. "Razlog tome je bio veliki pritisak poduzetnika u Industrijskoj zoni Dubrova s obzirom da je komunalna naknada bila puno veća nego u Gradu Labinu, a mi smatramo da je i sada prevelika", zaključio je Klarić.

Kao namjere za naredni period, Miletić jer naveo kako očekuje potporu države i županije što u IDS-u pozdravljaju, ali smatraju da bi prioritetno ipak trebalo biti uvođenje štednje te trošenje u granicama mogućnosti. Ovom su prilikom pozvali općinsku vlast da upozna Vijeće i cjelokupnu javnost o stvarnoj trenutnoj zaduženosti Općine, jer je to informacija koja bi trebala biti javna.

Klarić se u svojoj kritici vlasti dotaknuo i sporta, protiv kojeg u IDS-u nikada nisu bili te jako dobro znaju njegovu ulogu u odgoju i zdravlju mladih. Predstavljanje nekog pojedinca ili stranku u javnosti kao neprijatelja sporta i na taj način tražiti satisfakciju za loše stanje i strategiju u određenom klubu, smatraju nepotrebnim. Naglasili su kako od dana spajanja nogometnih klubova iz Svetog Martina i Nedešćine u jedan klub, njega vode isti ljudi, a već sedam godina ima blokiran račun zbog oko 600 tisuća kuna poreznog dugovanja.

Međutim, on i dalje posluje i nitko ne smije pitati kako je to moguće jer se onaj koji to pita odmah proglašava neprijateljem sporta. "Troše se ili su se trošila velika proračunska sredstva koja moraju biti trošena transparentno namjenski uz poštivanje zakona. Klub se mora osoviti na zdrave noge kao što su to učinile mnogo bogatije sredine, jer nam recesija, odnosno teško stanje u državi koje se odrazilo i na našu općinu, govori da moramo trošiti prema mogućnostima i ništa više od toga", jasan je bio Klarić.

U konačnici IDS-ovci su istaknuli kako se pripremaju za predstojeće izbore te će javnost upoznati sa svojim kandidatom za načelnika sredinom veljače. "Predsjedništvo podružnice IDS-a Općine Sveta Nedelja jednoglasno podržava stavove predsjedništva stranke i Valtera Flega kao kandidata za župana Istarske županije", rekao je Klarić. Dodao je i kako ne razumiju stav dosadašnjeg člana i potpredsjednika stranke Damira Kajina kad u svojim intervjuima sve članove stranke stavlja u negativni kontekst.

Prema mišljenju IDS-ovaca Svete Nedelje, Kajin se mogao kandidirati unutar stranke uz glasanje po principu - svaki član jedan glas, što je na tragu još veće demokracije u stranci. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa