Dragovanov sastanak s čelnicima istarskog SDP-a obična farsa: Nikakvog glasovanja nije bilo

0
Igor Dragovan (foto: Jutarnji list)
Igor Dragovan (foto: Jutarnji list)

Iako je povjerenica za SDP Istarske županije Ada Damjanac jednom pulskom portalu i radiju dala izjavu o konačnoj, većinom glasova donesenoj odluci istarskog SDP-a da podrži kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana, istina o tom famoznom sastanku održanom danas u Pazinu je, po svemu sudeći, bitno drugačija, piše porečki portal Parentium.com.

Reklo je to novinaru tog portala nekoliko sudionika koji su bez izuzetka željeli ostati anonimni, iako su, kako kažu, već sad svjesni da njihova politička budućnost u vladajućoj stranci više nije sigurna.

- Nikakvog glasovanja nije bilo, rekli su, nego se sve svodi na direktivu iz središnjice SDP-a da općinske i gradske organizacije u Istri moraju podržati Kajinovu kandidaturu te da nijedna od njih ne smije koalirati sa IDS-om, nego samo sa HNS-om i HSU-om.

Nakon što su neki sudionici sastanka iskazali nezadovoljstvo nametanjem stavova članstvu stranke koje je uglavnom jednoglasno protiv podrške Kajinu, Igor Dragovan (koji je vodio sastanak) izjavio je kako će osobno ići u njihove stranačke organizacije i razgovarati sa članstvom.

Dragovan je na skupu među ostalim rekao i kako se do lokalnih izbora ne smiju sazivati konvencije unutar gradskih i općinskih organizacija, a na pitanje hoće li se o zaključcima današnjeg sastanka glasovati odgovorio je niječno. Nije, kako doznaje Parentium.com, želio ni potpisati odluku o podršci Kajinu koju bi se kao prijedlog dostavilo općinskim i gradskim odborima SDP-a.

Nezadovoljni napustili sastanak, pale i teške riječi

Autokratsko provođenje odluka središnjice bez uvažavanja mišljenja članstva izazvalo je konsternaciju među dijelom sudionika sastanka, a pale su navodno i teške riječi. Prvi je ustao i sastanak napustio predsjednik porečke organizacije Arduino Matošević, a za njim Vedran Grubišić i predsjednici nekih drugih općinskih i gradskih organizacija SDP-a Istre.

Svi su sugovornici odbili službeno komentirati današnje događaje u Pazinu, ali su neki od njih najavili konzultacije s članstvom na nivou SDP-ovih foruma i organizacija. Rekli su, također, kako sumnjaju da je preostali broj sudionika sastanka bio dovoljan za kvorum koji bi dao legitimitet bilo kakvoj odluci ili zaključku sa sastanka u Pazinu.

SDP-ovci koji su napustili sastanak složni su i oko toga da podržavaju bilo kojeg SDP-ovog kandidata za župana, a Dragovan ih je navodno nazvao IDS-ovcima rekavši kako će uskoro vjerojatno svi prijeći u tu stranku. Odgovorili su mu kako ne razumiju te optužbe, budući im upravo on nameće podršku IDS-ovom potpredsjedniku.

Na pitanje novinara Parentiuma tko u istarskom SDP-u zapravo doista podržava kandidaturu Damira Kajina za župana, rečeno je da su to "Milanovićevi plaćenici" Ines Krajčak, Tanja Vrbat, Peđa Grbin i Danijel Ferić.

SDP-ovci Kajina ne mogu smisliti

Prema istim izvorima, povjerenica SDP-a za Istarsku županiju Ada Damjanac će samostalno izabrati članove užeg tima za lokalne izbore, a tko će u njemu biti nije poznato.

Predstavnici "tvrde Milanovićeve struje" na sastanku navodno nisu nimalo birali riječi kad je u pitanju IDS, a naročito županijske novine "Glas Istre", ali im ni suprotstavljena struja nije ostala dužna.

Najproblematičnija je svakako bila podrška kandidaturi Damira Kajina kojeg, prema riječima nekih istarskih SDP-ovaca, ogromna većina članova doslovno (citiramo) "ne može smisliti".

- Njegove istupe u javnosti nikad nije uspio iskontrolirati čak ni šef njegove stranke Ivan Jakovčić, pa kako će ga onda kontrolirati Milanović koji je oko projekta "Plomin 3" sa Kajinom u direktnom sukobu? Kajin je i dalje službeno član IDS-a, stranke s kojom, eto, ne smijemo koalirati. Odakle onda ideja da ga podržimo na izborima za župana?, mišljenja su istarski SDP-ovci od kojih je velika većina izuzetno razočarana nedemokratičnošću stranke, nepoštivanjem procedure te nadasve "silovanjem statuta", kako su se slikovito izrazili.

SDP si pucao u nogu?

Iz neslužbenih smo, ali pouzdanih izbora doznali kako je SDP-ov najvažniji koalicijski partner HNS prekjučer odbio mogućnost podrške Kajinu na izborima za istarskog župana, dok je takvu odluku jučer donijela i Hrvatska stranka umirovljenika.

Ukoliko su te informacije točne, Dragovanov naputak istarskim SDP-ovcima mogao bi biti uzrok velikoj blamaži, naročito u kontekstu izjave povjerenice Ade Damjanac kako će "SDP, HNS i HSU dati će potporu Damiru Kajinu ukoliko istakne kandidaturu za župana".

Stvar dodatno komplicira i informacija o tome da IDS ne želi koaliciju sa SDP-om nigdje osim eventualno u Puli, piše Parentium.com.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa