oglasio se ids

'Proizvodnja u Umagu propada, a gradonačelnik tvrdi da smo na povijesnom vrhuncu razvoja'

0
Goran Galović i Anja Žužić
Goran Galović i Anja Žužić

„Grad Umag ne uspijeva zadržati proizvodne sustave na svom teritoriju, a kamoli privući nove. U prekratkom vremenu od našeg su se grada oprostile dvije povijesne firme. Dok proizvodnje u Umagu ima sve manje, gradonačelnik tvrdi da smo kao grad u povijesnom vrhuncu razvoja“, poručili su iz umaškog IDS-a na današnjoj konferenciji za novinare. Povod je nedavna objave o zatvaranju tvornice boja i lakova Hempel – druge, od ukupno četiri tvornice u Umagu.

Iako je radnicima rečeno da se tvornica zatvara zbog globalnih izazova koji su utjecali na poslovanje kompanije, umaški IDS Umag i oporbeni vijećnik Goran Galović ukazuju na općeniti problem propadanja proizvodnje u Umagu. 

„Manji je problem Podravci i Hempelu što ostaju bez Umaga, a veći je problem Umagu što ostaje bez Hempela i Podravke. Njihovo poslovanje bilo je dio imidža našeg grada. Generacije sugrađana zapošljavale su se u tim tvornicama, a Grad se razvijao kroz različite grane industrije, a ne samo turizam“, kažu iz IDS-a.

 

Govoreći o razlozima odlaska ovih kompanija iz Umaga, kao najveći problem ističu da je Grad odugovlačio s osposobljavanjem industrijske zone, unatoč 15 godina ukazivanja na problem njenog nedostatka. Podsjetili su da je tek 2017. godine prihvaćen amandman IDS-a da se krene u izgradnju industrijske zone Ungarija.

S obzirom da industrijska zona i dalje nije kompletirana, već je tek djelomično u funkciji, uIDS-u smatraju da po tom pitanju Umag kasni za ostalim mjestima u Županiji, i to za 10-15 godina.

"Rješenja sigurno nisu megaapartmanizacija kao što je slučaj u Petramu, već u prepoznavanju poduzetništva i motivaciji poduzetnika. U Ungariji se ništa bitno nije dogodilo od 2009. godine, od kada je sadašnja vlast preuzela projekt industrijske zone Ungarija. Gospodarstvo treba biti bazirano na industriji, poljoprivredi, obrtništvu, turizmu  i transportu. Nekada smo imali kontrolirani turizam, a danas nekontroliranu apartmanizaciju!“, poručio je Galović.

"Sve to dovelo nas je do toga da u Umagu nema nijedan parkić za djecu u hladu. Još gore, u Umagu nema hlada uopće! Vrijeme je da se tome stane na kraj. Prestanimo se zavaravati riječima o razvijenosti grada dok se temelji gospodarstva i industrije raspadaju, dok ljudi ostaju bez posla, a svaki metar grada pretvaramo u neprikladnu vizuru užarenog betona“, zaključili su u gradskom IDS-u.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa