GRADSKA ŽILA KUCAVICA

Tvrtka završila u stečaju, centar Buzeta na čekanju. Kajin: 'Nema razloga za naročitu nervozu'

0
Još završno asfaltiranje i javna rasvjeta, pa gotovo (Snimio: M. Mijošek)
Još završno asfaltiranje i javna rasvjeta, pa gotovo (Snimio: M. Mijošek)

Državna cesta u centru Buzeta, 650-metarska dionica, ipak će biti duža od ionako, po mnogima, komotnih pet mjeseci. Rekonstrukcija Riječke ulice, gradske žile kucavice, započeta krajem travnja probila je, naime, ugovoreni rok, 23. rujna, premda je i prvi čovjek Buzeta Damir Kajin nedavno zagrmio kako taj datum mora biti plafon u ovoj investiciji Hrvatskih cesta.

Prethodno je, osim toga, bilo najavljivano i da će sve biti gotovo do Dana grada, popularne Subotine, koja uvodi u niz manifestacija na sjeveru Istre, kada je ovaj grad meta mnogih namjernika.

 

Cesta napokon više nije potpuno zatvorena: prometuje se, doduše, uz gradilišni režim i povremena ograničenja, ovisno o radovima.

Predstoji, prenosi nam gradonačelnik Kajin, završno asfaltiranje koje ometaju loše, kišne vremenske prilike.

„Preostaje i postavljanje javne rasvjete: trebalo bi biti zamijenjeno gotovo 30 kandelabra, što očekujemo između 10. i 15. listopada. Na to se čeka, jer je tvrtka, koja ih je prvotno trebala isporučiti, završila u stečaju. Naručeni su naknadno, u Italiji, a sve su usporili 'feragosto' i poremećaji na tržištu. Bit će montirani u najskorije vrijeme“, kaže Kajin.

Ističe da u cijeloj priči treba uzeti u obzir kišne dane, paklene vrućine u srpnju i kolovozu, pa su „izvođači za ovih deset dana pokriveni“.

„Ne primjećujem zbog toga neku naročitu nervozu. Dapače, siguran sam da je 80-90 posto građana Buzeta zadovoljno, a narednih 20-30 godina, do iduće rekonstrukcije, bit će i ugostitelji iz Riječke ulice“, dodaje, aludirajući na brojne pritužbe tamošnjih vlasnika kafića i gostiona, do čijih se lokala teško dolazilo zbog zatvorene ceste. 

Još vrijede obilazni pravci (Snimio: M. Mijošek)

Najavljuje da se započelo s isplatom naknada, na račun gubitka prometa, malim gospodarstvenicima u Riječkoj ulici, u iznosu od 2.500 eura. Grad je, naime, za tu namjenu osigurao 30 tisuća eura bespovratnih potpora. Najviša pojedinačna za trgovačku i ugostiteljsku djelatnost iznosi 2.500, a za ostale branše tisuću eura.

Razgovarali smo i s ugostiteljem koji drži kafić u zoni radova. Veli da mu više i nije do komentara.

„Kao da kraja radova nema na vidiku. Trebalo je sa svime krenuti mjesec dana ranije i sve je moglo ispasti drukčije. No, gradilište je na početku mjesec dana bilo prazno. Ali, što je, tu je. Sada se barem nekako može prolaziti, makar na vlastitu odgovornost…“, rekao je.

Rekonstrukcija prometnice, ulaganje Hrvatskih cesta, vrijedna je 1,2 milijuna eura, od čega će nešto manje od 200 tisuća pokriti Grad. Centar Buzeta imat će obnovljenu cestu, nogostupe, javnu rasvjetu, odvodnju i kompletne instalacije, uz izgrađen kružni tok, za bolju protočnost prometa.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa