Općina Medulin: 80 milijuna kuna za izgradnju kanalizacije

0
Početak radova u Vinkuranu
Početak radova u Vinkuranu

Na konferenciji za medije održanoj 12. prosinca, načelnik Općine Medulin Goran Buić je predstavio glavne aktivnosti vezane uz izgradnju fekalne kanalizacije na području općine Medulin.

"Izgradnja kanalizacijskog sustava financira se iz sredstva projekta Jadran iznosom od 50 milijuna kuna te iz Hrvatskih voda u iznosu od 8,8 milijuna kuna", istaknuo je Buić. Navedeni iznos od 50 milijuna kuna u sklopu projekta Jadran obuhvaća gradnju uređaja za pročišćavanje Marlera prvog stupnja i izgradnju kopnenog i podmorskog ispusta Marlera za koji je dobivena lokacijska dozvola te raspisan natječaj za izgradnju ispusta.

U sklopu istog projekta bit će izvršeno pročišćavanje i rekonstrukcija crpne stanice Kažela, u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Projekt, nadalje obuhvaća izgradnju pročistača i podmorskog ispusta Premantura i rekonstrukciju crpne stanice Stupice; izgradnju gravitacijskog kolektora Vinkuran; izgradnju kanalizacijskog sustava naselja Pomer teškog 8 milijuna kuna i projektiranje uređaja za pročišćavanje Banjole.

Načelnik Buić naglasio je da je izvedba dosadašnjih radova tekla bez ikakvih većih poteškoća te su nedavno otvorena gradilišta u Medulinu na Vrčevanu, u Ližnjanskoj, Munidi i Burlama, a predviđen rok  za završetak tih radova je 15. svibnja 2013.

Do danas izgrađen 31 kilometar mreže

Kako navodi Buić, predstavnica Hrvatskih voda i voditeljica Projekta Jadran, Fani Bojanić zajedno s predstavnicima Svjetske banke u srpnju je na sastanku u Općini Medulin, ukazala i zaključila da više ne postoje opravdani razlozi za izgradnju uređaja za pročišćavanje trećeg stupnja, iz razloga što trenutno ne postoji partner za prodaju tehnološke vode Golfu Marlera.

Naime, najnovija Studija izvedivosti postrojenja i financijsko ekonomska analiza sa socio-ekonomskim kontekstom za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Medulinu pokazuje veće troškove izgradnje i održavanja uređaja trećeg stupnja.

Po pitanju projekta Jadran u Premanturi, Buić je naveo kako je od strane Svjetske banke i Hrvatskih voda prihvaćeno projektiranje i izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda prvog stupnja za naselje Premantura, zajedno s podmorskim ispustom, dovodnim gravitacionim vodom i opremanjem crpne stanice Stupice.

"Hrvatske vode hitno će provesti natječaj za izradu projektne dokumentacije, kako bi komunalno poduzeće Albanež moglo ishoditi odgovarajuće akte za gradnju i riješiti imovinsko-pravne odnose na planiranoj trasi", naglasio je.

"Jedini pročistač u Općini Medulin nalazi se na lokaciji Bumbište koji je trenutno u funkciji i na njega se trebaju spojiti u budućnosti i naselja Vinkuran i Pomer", kazao je Buić govoreći o projektu Jadran u Banjolama

Naime, kako je rekao, potrebno je što prije realizirati izradu glavnog projekta i izgradnju za dio sustava u Pomeru kao i povećanje kapaciteta sadašnjeg pročistača Bumbište u Banjolama te predvidjeti projekt 2. faze uređaja.  Ukoliko preostane financijskih sredstava iz Projekta Jadrana, produžiti će se podmorski ispust uređaja Banjole 500 metara s difuzorom te natkriti uređaj kako bi se izbjegli neugodni mirisi, napomenuo je Buić.

"Uskoro imati izgrađene uređaje i mrežu čija se dužina iz dana u dan povećava zahvaljujući radovima koji su u tijeku i u skladu sa zadanim rokovima. Izgrađena mreža je do današnjeg dana dosegla dužinu od 31 km. Za planirane radove imamo zaokruženu financijsku konstrukciju, određene rokove i nositelje projekata", zaključio je na kraju načelnik Općine Medulin Goran Buić. (D.T.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa