Licul: IDS obećao decentralizaciju i zaboravio na obećanje

0
Mauricio Licul: Pitamo se čije interese zastupaju IDS-ovi saborski zastupnici?
Mauricio Licul: Pitamo se čije interese zastupaju IDS-ovi saborski zastupnici?

"Županijski vijećnici Ladonje, po drugi put u svom skoro četverogodišnjem mandatu upućuju predsjedniku Skupštine Istarske županije i županu Interpelaciju, kojom traže da se na sjednici Skupštine Istarske županije otvori rasprava o aktivnostima župana i županijskih upravnih tijela na izradi analiza i podloga nužnih za pripremu prijedloga odluka u vezi veće decentralizacije (regionalizacije), te pojednostavljenja propisa radi smanjivanja administrativnih i drugih prepreka u razvoju regionalne i lokalne samouprave", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Mauricio Licul.

"Podsjećam, da smo prvi prijedlog takvog zaključka uputili u proceduru na Skupštini 2010. godine, kada su nam zaključci odbijeni, a župan je rekao da IDS kao stranka na decentralizaciji radi od svog nastajanja,te da nema potrebe o tome raspravljati, ne uvažavajući naše argumente da se decentralizacijom treba baviti Skupština, a ne stranka", kaže Licul i napominje kako se danas, nakon tri godine, apsolutno ništa nije promijenilo pa stoga smatra da je i te kako aktualno da temu ponovi.

Ništa se nije promijenilo s Kukuriku koalicijom

Polazeći od Ustavom Republike Hrvatske danih zadaća, regionalna i lokalna samouprava moraju osigurati uvjete za rješavanje životnih problema građana te im omogućiti uključivanje u politički život svoje sredine, naglasio je Licul. Naime, prema njegovom mišljenju, kvalitetna i efikasna administracija na regionalnoj i lokalnoj razini, pa i u Istri, je nezamjenjiv uvjet za ostvarivanje ciljeva bržeg gospodarskog rasta.

U razvijenim zemljama osobito članica Europske unije, kaže, lokalna i područna samouprava dobivaju novu dimenziju i nove zadaće. Oni postaju partner i suradnik, kako građanima, tako i poduzetništvu. Pri tome, otvorenost i transparentnost u radu i konsenzus pri donošenju važnih odluka, poput onih koje se odnose na utvrđivanje proračuna i način korištenja proračunskih sredstava, ulazak u velike infrastrukturne projekte ili investicije, postaju njezin stil i način rada.

U želji da u našoj Županiji, veli Licul, iskoristimo sve pozitivne učinke političke i financijske decentralizacije koju nam pruža postojeći sustav i važeće zakonodavstvo, ali i da se pripremimo za vrijeme u kom će se stupanj decentralizacije i povećati, potrebno je jačanjem suradnje tijela jedinica lokalne samouprave, objedinjavanjem određenih poslova ili osnivanjem zajedničkih upravnih tijela, osigurati veću efikasnost, racionalnost, a time i uštede i onako nedovoljnih sredstava i ljudskih resursa kojima raspolažemo, osobito u manje razvijenim dijelovima Istre.

Veća decentralizacija je bilo jedno od obećanja IDS-a i Kukuriku koalicije, ustvrdio je Licul, za što su građani dali svoj glas, danas nakon godine dana u kojoj je IDS dio vladajuće koalicije na državnoj razini sa svojim saborskim zastupnicima, te predstavnicima u raznim ministarstvima, apsolutno ništa se nije promijenilo tako da nemamo ništa manje centraliziranu vlast.

Ladonja inzistira na razvijanju lokalne samouprave u Istri koja će biti u stanju preuzimati sve veću odgovornost za razvitak vlastite zajednice i regije u cjelini, koja će, neovisno o stranačkoj pripadnosti ili drugim sličnim kriterijima, na isti način i polazeći od volje građana služiti svim građanima, usmjeravati svoje aktivnosti na traženje najboljih rješenja u odnosu na potrebe svih građana, zaključio je Mauricio Licul na konferenciji za novinare.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa