SDP: Potpisujemo koaliciju s Kajinom! Jači je od Jakovčića

0
Istovremeno s razlazom između Kajina i Jakovčića, pukle su veze u odnosima SDP-a i IDS-a
Istovremeno s razlazom između Kajina i Jakovčića, pukle su veze u odnosima SDP-a i IDS-a

Izvjesno je da će se i Hrvatska stranka umirovljenika priključiti koaliciji SDP-a i Damira Kajina. Time se završava dvomjesečni sukob u koji su uključene tri strane: SDP, IDS i Damir Kajin. Najprije je došlo do razlaza između Kajina i Ivana Jakovčića, uslijedio je sukob na relaciji IDS-SDP, a sve je kulminiralo razmjenom optužbi između Jakovčića i premijera Zorana Milanovića.

Otprilike prije mjesec dana, u vodstvu SDP-a procijenili su da Damir Kajin ima realne izglede pobijediti Jakovčićeva kandidata za župana Valtera Flegu, sadašnjeg gradonačelnika Buzeta, piše Jutarnji list.

Navodno je to potvrdila i anketa koja je nedavno provedena na području Istre, prema kojoj bi za Kajina glasalo 43 posto, a za Flegu 21 posto tamošnjih birača dok predstavnici Ladonje i Laburista osvajaju po sedam posto glasova.

Ako su ti rezultati pouzdani, Damir Kajin i SDP imaju realne izglede preuzeti vlast u Istarskoj županiji. Već postoji i okvirni plan u slučaju da lista SDP-Kajin-HSU osvoji većinu mandata u Županijskoj skupštini; tada bi Kajinovi zamjenici postali član Nezavisne liste, predstavnik SDP-a i zastupnik Talijanske zajednice u Istri.

Situacija je nepovoljnija u Puli, u kojoj aktualni IDS-ov gradonačelnik Boris Miletić ima prednost u odnosu na Peđu Grbina iz SDP-a. Ali za sada se čini da je nova koalicija gotova stvar. Cilj je pobjeda protiv IDS-a, i prvenstveno, politička pacifikacija Ivana Jakovčića koji već dva desetljeća vlada Istrom.

Iz SDP-a su plasirali optužbu prema kojoj Jakovčić vodi IDS kao mafijašku organizaciju

Istovremeno s razlazom između Kajina i Jakovčića pukle su veze u odnosima SDP-a i IDS-a. Treba uzeti u obzir i osobnu dimenziju sukoba jer je posljednjih mjeseci nestalo i ono malo povjerenja na relaciji Milanović-Jakovčić. Otkako je Milanović raskinuo lokalne koalicije s IDS-om, traje snažan verbalni sukob između njega i Jakovčića koji je šefa SDP-a prije mjesec dana u Jutarnjem listu optužio da se prema Istri ponaša kao Franjo Tuđman u devedesetima.

Naravno, iz SDP-a su odmah plasirali optužba prema kojoj Jakovčić vodi IDS kao mafijašku organizaciju. Iz SDP-a je uslijedila i optužba prema kojoj je IDS zbog predizborne kampanje odlučio napasti projekt TE Plomin 3, iako se donedavno nisu protivili. Štoviše, zahvaljujući gradnji Plomina, lokalna zajednica počela je dobivati znatnu financijsku stimulaciju, koju nije odbila, a sada je promijenila mišljenje. Osim što se radi o populizmu, ujedno je riječ i o antiposlovnom ponašanju najjače istarske stranke.

Isto tako, u SDP-u su duboko uvjereni kako Jakovčić tek pro forme uskoro odlazi s položaja predsjednika IDS-a, a zapravo na pokušava utjecati na to da IDS izabere nasljednika kojeg će i u budućnosti kontrolirati.

U takvim okolnostima došlo je do zbližavanja vodstva SDP-a i Damira Kajina, što bi uskoro trebalo biti formalizirano potpisivanjem koalicijskog sporazuma, temelja promjene vlasti u Istri, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa