Grbin u Saboru optužio prošlu vlast za nebrigu o ustavnosti zakona

0
Peđa Grbin (Foto: tportal)
Peđa Grbin (Foto: tportal)

Hrvatski je sabor danas zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku (ZKP) u drugom čitanju. Riječ je o prijedlogu koji se mijenja zbog potrebe usklađenja s novim Kaznenim zakonom, koji na snagu stupa 1. siječnja sljedeće godine te zbog odluke Ustavnog suda u srpnju kojom su razne odredbe u 43 članka proglašene neustavnima, piše Dnevnik.hr.

Ovim se prijedlogom s Ustavom ne usklađuju sve sporne odredbe, tj. ostaju još u 26 članaka. Rok da se to riješi je prosinac sljedeće godine. Govoreći u ime Kluba zastupnika SDP-a, Peđa Grbin je rekao da važeći zakon nije u potpunosti udovoljavao zaštiti položaja okrivljenika u postupku te je proteklu vlast optužio za nebrigu o njegovoj ustavnosti. 'Odluka Ustavnog suda predlagatelja i Hrvatski sabor dovela je u neugodan položaj', rekao je Grbin aludirajući na brzinu kojom se izmjene moraju donositi.

'Iz odluke Ustavnog suda jasno je da smo ulazili u reformu kaznenog zakonodavstva i da nismo pazili da reforme budu ustavne', rekao je još Grbin pozivajući Vladu da hitno predloži i nove izmjene, kojima bi se otklonile preostale neusklađenosti s Ustavom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa