Vodnjan po broju relikvija može parirati i Rimu

0
Mumija iz crkve Sv. Blaža
Mumija iz crkve Sv. Blaža

Proslava blagdana Sv. Blaža i obilježavanje 800. obljetnice od utemeljenja župe u Vodnjanu, 3. veljače, više je no dobar povod da se prisjetimo uvijek intrigantnih, zanimljivih i iznimno vrijednih vodnjanskih mumija.

Prije više od 190 godina dio dijela relikvija pred opasnostima francuske revolucije preneseno je iz Venecije u Vodnjan. Tako se danas ondje nalazi 290 relikvija različitih svetaca što je 2004. godine i dokumentirano knjigom „Galerija velikana“. Tolikim brojem relikvija, pored Vodnjana, može se podičiti još jedino Rim.

Zvonik crkve Sv. Blaža najviši je u Istri
Zvonik crkve Sv. Blaža najviši je u Istri
Vodnjanske relikvije svetaca su iz čitavog područja rimskog carstva. Poznate Vodnjanske mumije - zbirka tjelesa u crkvi Sv. Blaža Vodnjan čini jedinstvenim hodočasničkim mjestom na Jadranu, ali i u svijetu. Hodočašćenje je bilo znatno rjeđe u vrijeme ateističke promidžbe. Posebno je zaživjelo krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, od kada je vodnjansko svetište posjetilo mnoštvo školaraca i studenata te turista iz svih krajeva svijeta.

A knjige utisaka svjedoče o začuđujućim dojmovima posjetitelja. Prema riječima župnika Marijana Jelenića, posjetioci s pijetetom obilaze relikvije. Inače, Vodnjanština ima i velik broj crkava, njih pedesetak, a zvonik crkve Sv. Blaža najviši je u Istri, ima čak 60 metara. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa