Priredit će im i Bal umirovljenika

Biti penzić u Puli: evo što sve Grad čini za starije osobe

0
Ilustracija (Foto: PU istarska)
Ilustracija (Foto: PU istarska)

Grad Pula kontinuirano prilagođava svoje javne politike starijim osobama, ulaže u razvoj infrastrukture i usluga s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života.

Neke od mjera kojima Grad Pula pomaže starijim osobama su pravo na dodatnu pomoć u iznosu od 60 do 90 eura za korisnike mirovine i nacionalne naknade za starije osobe s niskim prihodima, za što se u proračunu izdvaja 169 tisuća eura, stoji u priopćenju lokalne uprave u povodu 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba.

 

Također, osobe koje zbog starosti, invaliditeta ili trajno promijenjenog zdravstvenog stanja ne mogu same brinuti o zadovoljavanju osnovnih životnih potreba imaju pravu na uslugu pomoći u kući. Pomoć u kući obuhvaća aktivnosti održavanja osobne higijene i higijene životnog prostora, obavljanje kućanskih poslova, nabavku namirnica, hranjenje korisnika kao i pripremu jednostavnijeg obroka, nabavu lijekova, odlazak kod liječnika ili pak dolazak gerantodomaćice. Druga opcija je i dostava jednog kuhanog obroka dnevno u stambeni prostor osobe. Za pravo pomoći u kući Grad Pula iz proračuna izdvaja 226 tisuća eura.

Osim opisanih prava koje je moguće ostvariti, Grad u svom proračunu izdvaja i 203 tisuće eura za programe dugotrajnog smještaja, cjelodnevnog boravka, gerontološkog centra, savjetovališta za obitelji, edukacije njegovatelja i članova obitelji starijih osoba te dodatne zdravstvene mjere za korisnike Doma Alfredo Štiglić i građana koji dolaze koristiti usluge koje Dom pruža.

Nadalje, dvaput godišnje, ususret uskršnjim i božićnim blagdanima, umirovljenicima koji ostvaruju pravo na pomoć, Grad Pula dodjeljuje poklon bon u iznosu 55 eura, za što je u proračunu osigurano 55 tisuća.

Također, od 2023. godine Grad osigurava svim umirovljenicima ili osobama starijim od 65 godina, s prebivalištem ili boravištem u gradu Puli, pravo na povlašteni gradski prijevoz pri korištenju godišnje umirovljeničke karte, pa tako osoba čija su mjesečna primanja manja od 332 eura ima u potpunosti besplatnu voznu kartu javnim gradskim prijevozom. Osobe s primanjima od 332,01 do 465 eura sudjeluju u plaćanju s 33,20 eura, dok osobe od 465,01 do 600 eura mjesečnih primanja participiraju u cijeni vozne karte s 39,80 eura.

Uz navedena prava, sufinanciraju se i udruge za starije osobe koje provode aktivnosti i skrbe za naše građana starije životne dobi.

„Prateći globalni trend starenja stanovništva i potreba u lokalnom okruženju, Grad Pula s Istarskom županijom sudjeluje u investiciji gradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, i to na dvije lokacije. Rekonstrukcijom objekta Depandanse Doma, u kojoj se pruža usluga smještaja za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, uređen je smještaj za ukupno 40 korisnika, što predstavlja povećanje za 22 mjesta u odnosu na dosadašnjih 18 kreveta. Radovi su  završeni, a ukupno ugovorena i utrošena sredstva iznose gotovo tri milijuna eura s PDV-om. Osim toga, ugovoreni su radovi na lokaciji Veruda, gdje se trenutno pruža socijalna usluga smještaja za 153 starije osobe. Projekt obuhvaća nadogradnju šest katova i povezivanje s postojećim objektom u svakoj dograđenoj etaži. Smještajni kapacitet objekta nakon dogradnje iznosit će ukupno 241 krevet što predstavlja povećanje za 88 kreveta. Radove financiraju zajedno Grad Pula i Istarska županija“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Netom je donesena i Odluka o sufinanciranju smještaja u dom po otpustu iz bolnice odraslim i starijim osobama koje zbog teško narušenog zdravlja ne mogu više brinuti o sebi, pa će Grad  Pula sufinancirati razliku smještaja u dom ili u potpunosti financirati smještaj do šest mjeseci nakon čega će, ukoliko i dalje postoji indikacija za trajni smještaj, on biti financiran na teret proračuna Republike Hrvatske.

Također,  donesen je Pravilnik o davanju umirovljeničkih iskaznica koju će svaki umirovljenik moći predočiti kako bi koristio popuste u ustanovama i trgovačkim društvima. U tijeku je priprema za tisak, a pogodnosti koje će umirovljenici moći ostvariti su brojne.

„Osim ulaganja u potrebe iz područja zdravstva i socijalne skrbi, kao i ulaganja u infrastrukturu, ne manje važno je druženje i socijalizacija naše zlatne generacije pa će se 28. studenog 2024. održati Bal umirovljenika koji će u potpunosti financirati Grad Pula“, priopćili su iz lokalne uprave.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa