Normabel ili Apaurin

Imamo sve tanje živce: možda vas iznenadi koliko Istrijani zapravo troše lijekove za smirenje

0
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Raste potrošnja lijekova za živce u Hrvatskoj, a na vrhu su već godinama vukovarski kraj, virovitičko područje i Podravina.

Prema podacima Agencije za lijekove RH, najveću potrošnju lijekova za smirenje lani je imala Vukovarsko-srijemska županija s oko 280 dnevnih doza na tisuću stanovnika. Slijede Virovitičko-podravska (277) i Koprivničko-križevačka županija (270), piše Danica.hr.

 

To, primjerice, znači da u prosjeku svaki četvrti stanovnik Koprivničko-križevačke županije svaki dan pije neku tabletu za živce.

Najmanja potrošnja

Najviše se protekle godine u toj skupini trošio lijek za smirenje diazepam, čiji su najpoznatiji predstavnici u Hrvatskoj Normabel i Apaurin, i to s 42 dnevne doze na 1000 stanovnika. To statistički znači kako taj lijek svaki dan troši oko 160.000 žitelja Hrvatske.

Najmanja je potrošnja lijekova koji djeluju na živce prošle godine bila u Zagrebačkoj županiji (oko 173 doze dnevno na 1000 stanovnika). Pri dnu su još po potrošnji antipsihotika Splitsko-dalmatinska (174) i Istarska županija (175 dnevnih doza).

Vitamin D

Lijek s ukupno najvećom potrošnjom tijekom 2023. bio je vitamin D koji se često koristi za jačanje imuniteta. Tako je lijek kolekalciferol (vitamin D3) lani zabilježio potrošnju od 107 dnevnih doza na 1000 stanovnika. To znači da ga svaki dan pije oko 400.000 stanovnika.

Drugi je lijek za snižavanje masnoća u krvi atorvastatin, a treći lijek protiv žgaravice pantoprazol. Na četvrtom je mjestu aspirin, a peti je također lijek za snižavanje masnoće rosuvastatin. Šesti je lijek protiv visokoga krvnog tlaka ramipril.

Na sedmom je mjestu po lanjskoj potrošnji lijek za smirenje diazepam. Osmi je bio diuretik furosemid, deveti lijek protiv visokoga krvnog tlaka amlodipin, a deseti poznati analgetik i protuupalni lijek ibuprofen, piše Danica.hr.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa