o novim nametima

IDS smatra da postoje dvije vrste iznajmljivača i da bi jednima trebalo smanjiti poreze

0
Čelnik IDS-a Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)
Čelnik IDS-a Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)

"IDS je na strani malih iznajmljivača, obrtnika i poduzetnika koji su krvotok Istre. Predložene izmjene poreznog zakona ugrožavaju upravo njih - na tisuće malih iznajmljivača. Kako bi ih zaštitili, nužno je razlikovati obiteljski smještaj od komercijalnih subjekata", poručili su iz IDS-a ukazujući na promjene u predloženom zakonskom okviru, prema kojima bi se paušalni porez po krevetu ili smještajnoj jedinici, tvrde, drastično povećao i time ugrozio male iznajmljivače.

 

Predstavljene porezne izmjene izazvale su zabrinutost kod brojnih obiteljskih domaćinstava koji se oslanjaju na iznajmljivanje kao dodatni izvor prihoda. Iz IDS-a smatraju kako je, u cilju očuvanja obiteljskog smještaja koji je značajan dio istarskog turizma, neophodno jasno definirati tko su mali iznajmljivači, odnosno tko su pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu, te ih i u poreznom smislu razlikovati od ostalih oblika iznajmljivanja.

"Kako bi se izbjeglo prekomjerno oporezivanje, inzistirat ćemo da se konačnim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak da mogućnost predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave da za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu, tzv. obiteljski smještaj, mogu smanjiti paušalni porezi u odnosu na propisane", istaknuli su iz IDS-a.

Na taj način, obiteljski smještaj, koji ima ključnu ulogu u turističkoj ponudi mnogih manjih mjesta, bit će zaštićen od drastičnih poreznih opterećenja koja bi mogla dovesti do zatvaranja brojnih domaćinstava. Time se štite male obitelji koje koriste turizam kao dodatnu ekonomsku priliku. Također, izbjegava se nepravda koja bi ih stavila u istu kategoriju s ostalim oblicima iznajmljivanja, a pogotovo u odnosu na  tzv. nekomercijalni smještaj koji je u naravi često iznajmljivanje "na crno", koje ne podliježe oporezivanju i nad njim nema dovoljno kontrole, smatraju u IDS-u.

Prema važećem prijedlogu zakona, paušalni porez mogao bi se povećati za 300 do 600 posto, a u nekim jedinicama lokalne samouprave i do 1.000 posto.

"Takve promjene ozbiljno bi ugrozile obiteljske iznajmljivače koji svoje objekte koriste kao dodatni izvor prihoda, a ne kao primarnu djelatnost. Mnogi od tih iznajmljivača su obitelji koje iznajmljuju nekoliko kreveta ili mali apartman, kako bi si osigurali stabilnost u teškim ekonomskim uvjetima", poručili su iz IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa