ne cvate svima

Velika hotelska tvrtka koja je 'na pola u Istri', za razliku od ostalih, bilježi vrlo loše rezultate

0
Hotel Kvarner u Opatiji
Hotel Kvarner u Opatiji

Rezultati poslovanja najveće kvarnerske hotelske kuće, Liburnia Riviera Hotela, već godinama su daleko od očekivane razine, piše Fiuman

Ukupni prihodi za prvih šest mjeseci 2024. u LRH iznose 23,3 milijuna eura, ali to zasad znači da tvrtka ima negativno poslovanje. Zarada prije poreza (EBT) je minus od 1,9 milijuna eura, iako je predsezona u Hrvatskoj bilježila rekordne brojeve dolaska turista.

Ne čudi stoga što je uprava LRH, čiji su članovi Ante Barić i Filip Močibob, sredinom rujna poslala u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga obavijest o sklapanju dugoročnog ugovora o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura.

 

"Predmetni desetogodišnji kredit sklopljen je za potrebe refinanciranja postojeće izloženosti po COVID-19 kreditima za obrtna sredstva, čime je osnažena likvidonosna pozicija Društva, te za podizanje kvalitete proizvoda i usluga u turističkom portfelju Društva", navodi se u obavijesti.

Inače, LRH je u 2023. godini ostvario ukupne prihode od 58,9 milijuna eura uz profitnu maržu od svega 2,38 posto, odnosno dobit od 1,4 milijuna eura.

Ako se ta profitna marža usporedi s ostalim najvećim hotelskim kućama u Hrvatskoj, može se zaključiti kako LRH posluje iznimno loše. Valamar je u 2023. imao ukupne prihode od 299,4 milijuna eura uz profitnu maržu od 8,33 posto, odnosno dobit od 24,9 milijuna eura. Maistra je u 2023. imala ukupne prihode od 230,1 milijun eura uz profitnu maržu od 12,05 posto, odnosno dobit od 27,7 milijuna eura. Plava laguna je u 2023. imala ukupne prihode od 214,6 milijun eura uz profitnu maržu od 20,70 posto, odnosno dobit od 44,4 milijuna eura.

Inače, u LRH su se očekivala velika ulaganja nakon što je većinski vlasnik postao poznati njemački brodograditelj Peter Lürssen.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa