PROMO

Menopauza i hormonalna neravnoteža najčešći su uzrok vaginalne suhoće i smanjenja libida

0

Smanjeno podmazivanje, peckanje, svrbež, iritacija, promjena pH vagine, neugoda i bol tijekom spolnog odnosa samo su neki od simptoma suhoće rodnice. Suhoća rodnice česta je tijekom menopauze ali pogađa i mlađe žene. Može se javiti u bilo kojem periodu i gotovo nema žene koja ju tijekom života nije barem jednom iskusila. Suhoća rodnice ženama garantira nelagodu i bol tijekom spolnog odnosa a samim time nezadovoljstvo, nerijetko pad samopouzdanja i libida te veću mogućnost pojave i učestalosti vaginalnih infekcija. Svim ženama, koje su se susrele s problemom suhoće, bez obzira na dob, zajednička je potpuna zatečenost brzinom i količinom utjecaja kojeg taj simptom ima na naš svakodnevni život. Suhoća rodnice manifestira se i na fizičkoj i na psihičkoj razini i značajno utječe na naše partnerske odnose, dnevne aktivnosti, seksualnu funkciju i općenito na kvalitetu života.

Zašto šutimo o problemu suhoće rodnice?

I dok ćemo za simptome menopauze poput valunga ili noćnog znojenja najvjerojatnije čuti više puta, suhoća rodnice i smanjenje libida, ostati će ispod radara. Za razliku od valunga, koji se obično poboljšavaju s vremenom, genitalni simptomi, povezani s menopauzom, obično će se, bez liječenja, tijekom vremena pogoršati.

"Tijekom perimenopauze počela sam osjećati nelagodu i suhoću, posebno za vrijeme spolnog odnosa. Nekoliko sam mjeseci ignorirala simptome. Ne samo da su se pogoršali nego sam na kraju dobila i bakterijsku vaginozu.”, L.M. 49 godina

Budući simptomi suhoće rodnice nisu vidljivi često se zanemaruju, podcjenjuju i potiskuju. Žene uglavnom, te simptome, odlučuju ignorirati i „izdržati“ pa  se nažalost ovo stanje nepravovremeno i nedovoljno prijavljuje i liječi. Stigma oko otvorenog razgovora o menopauzi, a posebice o simptomu vaginalne suhoće i dalje je prisutna. Tema je to koja će rijetko biti pokrivena u medijima a neće se često naći niti na rasporedu ženskih druženja. Suhoća rodnice je simptom o kojemu nerado razgovaramo i u krugu najintimnijih prijateljica, obitelji, partnera pa čak i liječnika.

Mnoge žene oklijevaju progovoriti iz srama ili jer  misle da su jedine koje taj problem pogađa a medicinskim je djelatnicima neugodno, tijekom konzultacija, započeti razgovor o spolnom životu svojih pacijentica. 

Uzroci vaginalne suhoće                                                                                                                                                                                                                                           

Vaginalna suhoća se uobičajeno javlja uslijed hormonalnih poremećaja poput promjene razine hormona estrogena ili testosterona što je uobičajeno u vrijeme perimenopauze i menopauze. Međutim  suhoća je vrlo česta pojava nakon porođaja i perioda dojenja.  Nevjerojatno, ali istinito, jedna od nuspojava kontracepcijske pilule, tzv. ženskog  “ključa seksualnog oslobođenja” je upravo vaginalna suhoća. Osim toga, suhoća rodnice češće pogađa žene koje koriste antidepresive, antihistaminike ili žene s dijagnozom npr. dijabetesa a vrlo se često javlja uslijed izloženosti kemoterapiji, radijaciji ili nakon završetka liječenja. Ipak, suhoća rodnice najčešće se veže uz poodmaklu dob i period menopauze kada se ovi simptomi  javljaju kao posljedica pada razine estrogena.

Estrogen je hormon koji  je ključan za zdravlje vaginalnog tkiva. Kada se njegova razina smanji, vaginalne stijenke postaju tanje i suše a samim time i manje elastične. Suha je rodnica, posebno tijekom menopauze, iznimno osjetljiva pa se prilikom spolnog odnosa može javiti sukrvica i bol koja varira od peckanja i žarenja do osjećaja probadanja. Bol je jedan od najčešćih razloga za smanjenje kvalitete i intenziteta spolnih odnosa.

Zbog stanjenih i neelastičnih vaginalnih stijenki i manjka vaginalnog podmazivanja češće su iritacije i mikroskopske ozljede koje olakšavaju ulaz bakterijama i gljivicama. Osim toga, vagina postaje manje kisela što dodatno omogućuje rast patogenih bakterija. Vaginalna suhoća koja se javlja u periodu menopauze najčešće se može tretirati lubrikantima i vaginalnim ovlaživačima a u težim oblicima suhoće potrebno je potražiti savjet i pomoć liječnika. 

Lubrikanti i vaginalni ovlaživači - prva linija obrane protiv simptoma vaginalne suhoće 

Vaginalni ovlaživači i intimni lubrikanti bez hormona, ubrajaju se u prvu liniju obrane protiv simptoma vaginalne suhoće. To su preparati koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji bez liječničkog recepta. Osobni lubrikanti učinkoviti su u ublažavanju neugode i boli tijekom spolnog odnosa i posebno su pogodni za žene koje imaju kontraindikaciju za estrogen ili za one koje estrogen ne žele koristiti. Važno je napomenuti da lubrikanti ne liječe simptome vaginalne suhoće ali će dobar lubrikant djelovati trenutno, smanjiti će trenje, iritaciju vaginalnih stijenki a time i mogućnost oštećenja i boli.

Međutim, nisu svi lubrikanti isti. Vrlo je važno znati da apsorpcija kože intimne zone iznosi gotovo 100% i da će naše tijelo gotovo u cijelosti apsorbirati sve kontaminate i iritanse koje nanosimo na vulvu i vaginu. Ukoliko žena pati od vaginalnih infekcija ili suhoće rodnice, treba izabrati lubrikant na bazi vode, fiziološki najsličniji prirodnom vaginalnom sekretu, optimalno uravnoteženog pH i sa što manje sastojaka. Veliki broj komercijalnih marki ne odgovara ovom opisu jer u svom sastavu ima parabene, propilen glikol i razne druge potencijalno štetne sastojke koji izazivaju iritacije poput dodanih mirisa, bojila i okusa. Umjesto da osiguraju dovoljno vlažnosti i smanje trenje, takvi će lubrikanti, dugoročnim korištenjem, izazvati potpuno suprotni efekt.

 

DermaWise, preporuča SLICK, intimni lubrikant na bazi vode i Aloe Vere.  Ovaj prirodni lubrikant premium kvalitete, štiti i čuva vaginalnu floru od iritacija.

Otkrijte više

„Mnoge žene traže lubrikant kao pomoć s problemom suhoće rodnice ili da bi se smanjilo trenje ali neke druge ga jednostavno koriste kako bi, među svoje plahte, unijele nove iskustvene podražaje. Bez obzira na razlog korištenja, lubrikant olakšava spolni odnos, poboljšava osjećaj i osigurava sigurniji  put do senzualnog zadovoljstva. Ukratko, lubrikant je najbrži i najlakši način da svoj spolni život podignete iz regularnog u fantastičan. Korištenje lubrikanata ne znači da nešto nije u redu s vašim tijelom. On jednostavno treba biti dio vaše ladice sa posebnim stvarčicama jer neke ankete pokazuju da žena, ukoliko koristi lubrikant, ima dvostruko veću šansu doživjeti orgazam.“

D.M, 54 godine, DermaWise osnivačica Foto DM

DermaWise, preporuča SLICK  Boost, intimni lubrikant na bazi vode sa stimulansima koji izazivaju trnce i lagano zagrijavaju.

Ovaj prirodni i nježni lubrikant premium kvalitete, osigurava više erotskog užitka za žene i za muškarce.

Otkrijte više

nehormonalno ublažavanje suhoće i primjenjuje se redovito za razliku od lubrikanata koji se primjenjuju po potrebi, prilikom spolnog odnosa. VaGel je testiran na učinkovitost pod nadzorom ginekologa, nakon 28 dana redovite primjene. VaGel prokrvljava mukozna tkiva, stimulira proizvodnju kolagena i povećava elastičnost vaginalnih stijenki a ekstrakt hamamelisa dodatno rehidrira. VaGel je stoga posebno koristan ne samo za žene sa simptomima vaginalne atrofije već i za žene koje nisu nužno spolno aktivne, ali osjećaju svakodnevnu nelagodu zbog suhoće. Osim toga, VaGel je namijenjen i mlađim ženama koje ne osjećaju vaginalnu suhoću ali žele očuvati elastičnost i usporiti proces starenja svojih vaginalnih stijenki.

DermaWise preporuča VaGel, gel za poticanje prirodne vlažnosti rodnice. Otkrijte VaGel, prirodni preparat bez hormona koji će sačuvati elastičnost i tonus vašim vaginalnim stijenkama.

Otkrijte više

DermaWise VaGel i SLICK lubrikanti, prirodni su proizvodi i mogu se kombinirati..

Vaginalno podmazivanje ključni je aspekt intimnog zdravlja i zadovoljstva a vaše je tijelo stvoreno za zadovoljstvo. Vratite  ga uz pomoć DermaWise proizvoda, receptura koje su radile žene za žene a od kojih će korist imati i vaši partneri.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa