reakcija unutar 'zlatnog sata' života vrijedi

Helikopterska 'hitna' intervenirala triput unutar pet sati. Pogledajte kako je spašen pacijent u Puli

0
Intervencija na Marsovom polju u Puli
Intervencija na Marsovom polju u Puli

I posljednji slučaj, onaj subotnji, kada je na Marsovom polju u Puli intervenirala hitna helikopterska služba, dokazuje važnost ovakvog modela pomoći, u Istri uspostavljenog prije nepunih pola godine. Naime, brzom intervencijom spašen je vitalno ugroženi pacijenti koji je pretrpio srčani udar, potvrdila nam je Tatjana Čemerikić, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

 

„Tim hitne medicinske službe zaprimio je poziv u 15.26 sati, a na mjesto intervencije stigli su u četiri minute. Pacijent je nakon brze i učinkovite reakcije medicinskog tima reanimiran i prevezen u KBC Rijeka hitnom helikopterskom službom“, prenosi Čemerikić. Heliodorom je, inače, kako pravila nalažu, osiguravalo šest vatrogasaca sa dva vozila, odznajemo od Ivice Rojnića, zapovjednika JVP-a Pula.

Reakcija unutar četiri minute

Napominje da je od 30. ožujka, kada je uspostavljena hitna helikopterska služba, prevezeno više od 35 pacijenata.

„Samo u jednom danu imali smo unutar pet sati tri aktivacije hitne helikopterske službe. Uvijek se radi o životno ugroženim pacijentima“, kaže ravnateljica i objašnjava da se najčešće su to hitna internistička stanja kao srčanim zastojima, moždanim udarima i teškim traumama.

„Helikopterski prijevoz često predstavlja najbolju i najbržu opciju kod zbrinjavanja vitalno ugroženih pacijenata koji,  ukoliko se zbrinu unutar tzv 'zlatnog sata' imaju najveće šanse za preživljavanje, uz najmanje posljedice“, dodaje Čemerikić.

Naglašava da i ova uspješna akcija potvrđuje visoku profesionalnost djelatnika  Zavoda za hitnu medicinu u najkritičnijim trenucima i zaključuje: „Zadovoljstvo uspješnom intervencijom najveća je nagrada osobito ako se radi o spašavanju života“. (I. Radić/M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa