uz početak školske godine

Promocija pravilne prehrane i zdravih školskih međuobroka u pulskim osnovnim školama

0
Ilustracija (foto: Pixabay)
Ilustracija (foto: Pixabay)

U povodu nove školske godine  Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije organiziraju već tradicionalnu promociju pravilne i uravnotežene prehrane kod djece školskog uzrasta, koja obuhvaća promociju zdravih školskih međuobroka, uključivanje novih jela u školske jelovnike kao i edukaciju kuhinjskog osoblja svih škola kojima je osnivač Grad Pula.

Domaćin ovogodišnje promocije je Osnovna škola Vidikovac s održat će se u utorak u 10 sati.

Poseban naglasak ovogodišnje manifestacije je na smanjenju prehrambenih ostataka hrane u osnovnim školama te zdravi međuobroci.

 

Kao i prethodnih godina odvijat će se razmjena iskustva i zajednička edukacija kuhinjskog osoblja na kojoj će NZZJZIŽ educirati kuhinjsko osoblje 11 osnovnih škola na području Grada Pule, a sudionici će čuti o problematici bacanja hrane i načinu kako ga  se može smanjiti, kakvo je stanje u Hrvatskoj (što se od hrane i koliko se baca u kućanstvima), o rokovima valjanosti na proizvodima, o načinima čuvanja pojedinih namirnica, a prezentirat će se i razne ideje kako upotrijebiti namirnice i pripremiti obroke na način da se namirnica i hrana maksimalno iskoriste.

Za susret je pripremljen poseban letak "Nešto više o voću na jednom mjestu" koji govori o korištenju svježeg i sušenog voća na malo drugačiji način, s naglaskom na smanjenje bacanja hrane i reduciranje otpada. Letak će biti podijeljen roditeljima na roditeljskim sastancima tijekom prvog tjedna nastave, a na dan susreta bit će dostupan djeci.

Kuhinjsko osoblje iz pulskih osnovnih škola pripremit će jednostavne i nutritivno uravnotežene međuobroke za učenike i uzvanike. Jela su sastavili nutricionisti iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ uz pomoć glavnih kuhara škola. Pripremit će se i prezentirati različita jela na bazi voća, orašastih plodova i sušenog voća (pita od jabuka u kuglicama, kolač od banane, energetske pločice...). 

Na kraju degustacije djeca će ocjenjivati jela te će na osnovi njihovih ocjena biti izabrano "naj-jelo" - zdravi međuobrok kojeg žele uvrstiti u školski jelovnik.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa