Mjerni uređaj Grada Pule nije pouzdan

Visoke razine zagađenja zabilježene i u danima kada tvornica nije radila

0
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Nakon prosvjeda stotinjak građana ispred tvornice cementa Calucem na pulskoj Stoji zbog, kako su rekli, previsokih emisija štetnih čestica, koje pokazuje mjerni uređaj što ga je u blizini tvornice postavio Grad Pula, iz Ministarstva zaštite okoliša objavili su da taj mjerni uređaj „ne posjeduje potrebnu autorizaciju, nije sukladan zahtijevanim normama niti ga kontroliraju nadležni laboratoriji“. Stoga Ministarstvo i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) njegove podatke ne mogu smatrati pouzdanima.

Ministarstvo je, svejedno, predstavke građana proslijedilo na postupanje Državnom inspektorat. Inspekcija je, pak, po nadzoru izvijestila da „pregledom dnevnih rezultata kontinuiranog mjerenja iz nepokretnog izvora kupolne peći navedenog trgovačkog društva, obavljenih u srpnju i kolovozu, nije utvrđeno prekoračenje graničnih vrijednosti niti jednog od mjerenih parametara pa tako niti za sumporov dioksid, odnosno rezultati mjerenja su unutar graničnih vrijednosti koji su propisani okolišnom dozvolom“.

 

Na naš upit iz Calucema su komentirali da u skladu s najnovijim priopćenjem Ministarstva zaštite okoliša, žele potvrditi “da su mjerenja koja provodi Grad Pula predmet određenih nesuglasica”.

Osim što ta mjerenja nisu točna, valja naglasiti da mjerni uređaj koji je postavio Grad Pula ne mjeri samo emisije, nego i imisije, što znači da se na njemu bilježe i sva druga zagađanja, poput onih koji proizvode automobile i drugi proizvodni objekti u blizini.

Zbog toga mjerna postaja pokazuje zagađenje čak i u danima kada pogon Calucema ne radi. To su nam potvrdili i u tvornici.

“Možemo potvrditi da su visoke razine zagađenja zabilježene čak i u razdoblju kada pogon Calucema nije bio u funkciji, što sugerira da one potječu iz drugih izvora, a ne iz naše tvornice. Stoga smatramo da je ključno dodatno istražiti ovu situaciju kako bi se utvrdili stvarni izvori zagađenja.

Prema priopćenju Ministarstva, sve emisije iz Calucema su u potpunosti u skladu s izdanim okolišnim dozvolama. Također, važno je napomenuti da uređaj za mjerenje kvalitete zraka koji se trenutno koristi nije usklađen sa zakonodavstvom Republike Hrvatske, što je potvrđeno i od strane Ministarstva.

Ostajemo posvećeni transparentnosti, zaštiti okoliša i smanjenju našeg utjecaja na okoliš. Nastavit ćemo surađivati s nadležnim institucijama kako bismo osigurali sigurno i čisto okruženje za sve građane”, poručili su iz Calucema.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa