IZGUBILI BITKU, ALI IDU U RAT

Grad Vodnjan: Osporavamo stručnost vještačenja u Gradskom parku

0
Foto: Bojan Žižović
Foto: Bojan Žižović

Nakon što smo objavili presudu Trgovačkog suda u Pazinu u kojoj je Grad Vodnjan izgubio spor s tvrtkom Nerium zbog toga što joj nije platio račun od gotovo 600 tisuća kuna za hortikulturne radove u Gradskom parku, javili su se iz Grada i odgovorili na upit koji smo im poslali 7. kolovoza. Potvrđuju da su se žalili na nepravomoćnu presudu jer, kako ističu, osporavaju „stručnost vještačenja uočenih nedostataka po izvedenim radovima“. Napomenimo da su do sada obavljena dva vještačenja na tu temu i da oba nisu išla u korist Grada. Pojašnjavaju da su hortikulturni radovi bili tek jedan segment rekonstrukcije Gradskog parka.

„Svi radovi cjelokupnog uređenja Gradskog parka ugovoreni su i izvedeni uoči lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, a na naplatu su došli nakon primopredaje vlasti. Zbog mijenjanja cjelokupnog projekta uslijed radova, čime je investicija dvostruko poskupjela, zatim zbog nesrazmjera ugovorenih iznosa i naknadno prikazanih troškova, kao i zbog izostanka pojedinih ugovorenih usluga i nabave, rekonstrukcija Gradskog parka bila je predmetom interesa istražnih tijela i medija“, pišu iz Grada.

 

To da je bilo predmetom interesa zapravo ništa ne znači, jer to može biti bilo tko i bilo što. Jedino što bi u ovom slučaju bilo zanimljivo jest jesu li te istražne radnje, ako ih je uopće netko provodio, dovele do pokretanja istrage i podizanja optužnice, ali o tome Grad ne piše ni slova već ponavlja svoje primjedbe o kojima smo već pisali.

„Tvrtki Nerium radovi nisu plaćeni zbog cijelog niza nedostataka u projektiranju i izvođenju radova. Osnovno je da troškovnik krajobraznog uređenja kojeg je izradio Nerium d.o.o. ne odgovara troškovniku iz projekta krajobrazne arhitekture napravljenog za Gradski park. Također, činjenica je da Nerium d.o.o. nije nikad Gradu dostavio projekt temeljem kojeg je sastavio troškovnik i izveo radove! Primjedbe Grada se odnose na loše izvršenu pripremu travnjaka s obzirom da teren nije odgovarajuće izmodeliran i oblikovan. Zbog nedovoljne količine navezene zemlje rubnjaci staze znatno izviruju iznad terena, što predstavlja i opasnost u dječjoj igri. Nisu ispoštovani nagibi prema upojnim bunarima, čime nije zadovoljena osnovna funkcija - sprječavanje plavljenja terena zbog čega se i išlo u rekonstrukciju Gradskog parka. Teren nije pripremljen za sjetvu trave. Vidljive su grude, neravnine, na pojedinim mjestima skupljanje vode nakon navodnjavanja, isušeni su veći dijelovi travnjaka. Postoje i primjedbe na sustav navodnjavanja. Izvođač se i samoinicijativno odlučio na specijalizirani supstrat koji je znatno skuplji od predviđenog prvotnim projektom, dok je na terenu uočeno da takav supstrat nije ni isporučen ni ugrađen u ugovorenoj količini“, napominju.

Zbog tih i drugih nedostataka Grad je odlučio, poručuju, zaštititi građane i svoje interese tako što neće platiti radove sve dok se ne otklone, prema njihovom mišljenju, nedostaci. Napominju da su izvođaču radova uputili dopis 10. rujna 2021. u kojem su ga pozvali da otkloni nedostatke, ali tvrde da nisu nikada dobili odgovor.

„Gradu Vodnjanu nije prihvatljivo vještačenje prema kojem je do nedostataka došlo zbog neodržavanja parka, s obzirom da se radi o parku s vlastitim sustavom navodnjavanja i da su nedostaci evidentirani samo dva mjeseca od primopredaje. Prema vještačenju, uklanjanje nedostataka iznosilo bi 11.6443,00 kuna (1.527,80 eura) i ono se odnosi uglavnom na navažanje zemlje. U obračunu troškova, na primjer, uopće nije uključenje visinsko podešavanje rasprskivača za navodnjavanja na završnu kotu, što je nužno ako će se zemlju navoziti do razine predviđene projektom. Nije uzeto ni u obzir da su rasprskivači i šahtovi sustava navodnjavanja usklađeni s nivoom zemlje, ali ne i s infrastrukturom drugih izvođača radova. To jasno ukazuje da je zemlja već tijekom radova navezena na nivo znatno niži od razine predviđenog projektom. Prema izrađenom troškovniku za uklanjanje nedostataka u skladu s projektom, uklanjanje nedostataka Grad bi opteretilo s dodatnih 227.080,00 kuna (30.138,69 eura). Od toga se samo na humusno tresetni supstrat (za razastiranje na tlo prije te nakon sijanja) odnosi 140.000,00 kuna (18.581,19 eura)“, zaključuju u Gradu.

Na naše pitanje o visini sudskih troškova, odgovorili su da na njega nije moguće odgovoriti budući da nije donesena pravomoćna presuda.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa