jedva je bio u plovnom stanju i prije

Nasukani brod u Raškom kanalu za sada - ostaje ovdje

0
Nasukani brod 'Deala'
Nasukani brod 'Deala'

Brod Deala, koji se 16. travnja nasukao u Raškom zaljevu, još uvijek se nalazi na istom mjestu. Tamo će, sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz resornog ministarstva, ostati do daljnjega, bez obzira što predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe u tom akvatoriju, ali i za morski okoliš.

Nedavno je za Istarski.hr viši asistent na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dr. sc. Neven Iveša izjavio: „Zabrinjavajuće je da je to plovilo nasukano upravo u Raškom kanalu koji je za bioraznolikost Istre jako važno područje. Naime, radi se o estuariju rijeke, a estuariji su poznati kao biološka žarišta i važna područja za život u moru.“ Upozorio je i da jako puno derutnih brodova plovi našim morem. „Da to plovilo već u startu nije bilo u tako derutnom stanju, ono bi već bilo odsukano i otplovilo bi u neku drugu luku. Navodno taj brod gotovo pa i nije bio u plovnom stanju, što su, prema mojim informacijama, pokazali izvidi na terenu. Brod je, prema svemu sudeći, već bio načet i prije no što se nasukao i postao naša briga“, rekao nam je Iveša.

 

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prenosimo u cijelosti.

„Nakon nasukanja m/b Deala, sukladno odredbama Pomorskog zakonika Lučka kapetanija Pula rješenjem je naložila upisanom vlasniku uklanjanje predmetne podrtine, vodeći se pritom potrebom otklanjanja opasnosti za sigurnost plovidbe, morski okoliš i druge povezane interese Republike Hrvatske. Upisani vlasnik oglušio se na nalog iz rješenja te je dostavio Ministarstvu obavijest o napuštanju broda, kojom poduzimanje svih daljnjih radnji u povodu istoga prepušta osigurateljima.

S obzirom na navedenu obavijest kao i izostanak aktivnosti od strane osiguratelja, Ministarstvo i nadležna Lučka kapetanija Pula poduzeli su sve daljnje Pomorskim zakonikom predviđene mjere kako bi se uklonila prijetnja od onečišćenja morskog okoliša ugljikovodicima i zauljenim vodama, utvrdilo stanje broda te stvorile pretpostavke za njegovo žurno uklanjanje s pozicije nasukanja.

Ministarstvo je radi zaštite morskog okoliša kao i zaštite interesa Republike Hrvatske na trošak i rizik vlasnika poduzelo mjere uklanjanja ugljikovodika i zauljenih voda s m/b DEALA, koje su uklonjene i zbrinute, čime je spriječeno njihovo moguće izlijevanje u morski okoliš i nastanak ekološke štete. S tim u vezi ističe se kako je Lučka kapetanija Pula postupajući po službenoj dužnosti, sukladno odredbama Pomorskog zakonika (koje se primjenjuju u slučajevima poput ovoga u kojima upisani vlasnik ne izvrši nalog iz rješenja), donijela Rješenje kojim nalaže trgovačkom društvu Plovput d.o.o., kao ovlaštenom tijelu, uklanjanje podrtine m/b DEALA na trošak i rizik vlasnika, vodeći pritom računa o sigurnosti i zaštiti ljudskih života, morskog okoliša te sigurnosti plovidbe.

Plovput d.o.o. je po primitku Rješenja pristupio izradi tehničke dokumentacije za uklanjanje predmetne podrtine broda, koja je radi iznimne tehničke složenosti još uvijek u tijeku. Pri tome se ističe kako se prilikom izrade tehničke dokumentacije uzima u obzir prethodno pribavljeni nalaz i mišljenje Hrvatskog registra brodova, koji je temeljem traženja ovog Ministarstva izvršio pregled stanja m/b DEALA.

Po dovršetku postupka izrade tehničke dokumentacije, Plovput d.o.o. će objaviti javni poziv za nadmetanje na koji će se moći javiti svi zainteresirani ponuditelji“, poručuju iz Ministarstva.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa