OLIMPIJAC IZ POMERA

Nije mi išlo na Igrama, a sad još i ovo. Priznajem, razočaran sam

0
Martin Dolenc (foto: Facebook)
Martin Dolenc (foto: Facebook)

Nakon završetka natjecanja na Olimpijskim igrama, pomerski kitesurfer Martin Dolenc još će malo pokušati ‘uloviti’ olimpijske atmosfere. S obzirom da su jedriličarska natjecanja izmještena u marinu u Marseillesu i da je dosad bio udaljen od centra događanja, sad je prilika da osobno doživi kako to izgleda u Parizu. Ulovili smo ga u vlaku prema glavnom francuskom gradu, gdje će dočekati i kraj ove velike svjetske manifestacije. 

- Želja mi je danas pogledati vaterpolo, ukoliko bude moguće, a u Parizu namjeravam biti do zatvaranja Igara, kaže Martin dok su nam mobilni signal prekidali brojni tuneli brzojurećeg vlaka prema francuskoj metropoli. 

Natjecanje na kojem je očekivao da bi mogao doći do medalje završio je na 14. mjestu. Nakon malo lošija prva dna dana, napokon je ‘ulovio’ u svojeg zmaja ono malo vjetra što je pirjalo marsejskim zaljevom, da bi potom zbog nevjetrice natjecanje bilo završeno i prije nego je održano polovica planiranih utrka. Veliki peh za mladog Pomerca, no jedriličari su navikli na takav mogući razvoj situacije pa razočaranje i nije tako veliko.

- Žao mi je što je izostao bolji rezultat, ali znam da sam dao sve od sebe no ovog puta to nije bilo dovoljno. Prve dvije utrke bilo su relativno OK. Nije bilo najbolje što znam i mogu, ali bilo je prisutno i uzbuđenje zbog nastupa na ovakvom natjecanju. Nakon toga su me ‘zapetljali’ i izostao je dobar rezultat. Poslije toga bilo je sve manje vjetra i natjecanje je zaključeno. Što se tu može. Siguran sam da je bilo još utrka da bi uspio stići do prvih deset pozicija koje vode u polufinale. No bez obzira na to upoznao sam mnogo jedriličara i upio njihova iskustva, stoga se s ovog natjecanja sigurno vraćam kao bolji čovjek, kaže o svom nastupu Martin Dolenc.

 

Da bi što spremnije dočekao ovo njegovo najvažnije natjecanje u karijeri, Dolenc je na nekoliko mjeseci postao stanovnikom Marseillea pokušavajući dokučiti tajne ruže vjetrova najveće francuske luke. 

- Tijekom ljeta još je i bilo nešto vjetra, da bi se približavanjem samih Igara s vjetar smanjivao. Puno se vremena gubilo i za postavljanje samih polja i tu smo također izgubili ‘ pola regate’. Zbog takvih stvari i postoji veći broj plovova, da se pokušaju izjednačiti uvjeti, no sada nije održano ni polovica predviđenih utrka. No pravilo je da se za ‘medal race’ mora održati barem šest plovova što je ispoštovano. Ukoliko više ne bude vjetra medalje će se dijeliti prema sadašnjem poretku, objašnjava nam detalje natjecanja Dolenc. 

No iako nije razočaran rezultatom, rastužila ga je jedna druga vijest koju je primio a to je da ipak neće biti ništa od dočeka koji su mu obećali kući nakon povratka s Igara. Medulinci i Pomerci ipak su izgleda odustali od one lijepe olimpijske parole ‘važno je sudjelovati’. 

- Jutros su me zvali kako je netko odlučio da dočeka neće biti. Moram priznati da sam razočaran, jer nije mala stvar nastupati na Olimpijskim igrama kad si iz tako malo mjesta. Bilo bi to priznanje nekog našeg truda, a ovako… Nije mi išlo na natjecanju, sad i ovo…, osjetila se ljutnja i razočaranje u Martinovom glasu.

No krenuli smo za kraj na malo vedrije teme. A otvaranje Olimpijskih igara, unatoč jako lošem vremenu, to svakako jeste. 

- Da. Bilo je nezaboravno. Vidjeti sve te sportaše iz tolikih zemalja. Zbog odluke organizatora da se vozimo brodom u kojem su bili samo naši sportaši, najviše sam bio u kontaktu upravo s hrvatskim olimpijcima, posebice tenisačima Petrom Martić i Matom Pavićem, s kojima sam se lijepo družio, sumira svoje dojmove Dolenc.

Sada će biti prilike i za njega da malo uživa u ljetu.

- Uzeti ću malo više odmora, s obzirom da posljednjih šest mjeseci nisam izlazio nigdje. Spavanje je bilo već oko devet sati i sve ostalo je bilo samo trening.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa