OBNOVLJENA DEPANDANSA DOMA ALFREDO ŠTIGLIĆ U PULI

Projekti koji život znače. U odjelu za demencije više mjesta

0
Sa svečanog otvaranja (Snimio: Milivoj Mijošek)
Sa svečanog otvaranja (Snimio: Milivoj Mijošek)

„Veseli me ovaj iskorak za naše građane koji trebaju posebnu skrb“, istaknuo je istarski župan Boris Miletić na današnjem svečanom otvaranju obnovljene depandanse Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. U njoj je Odjel za demencije, kojem je povećan kapacitet za 22 mjesta, pa sada raspolaže s njih 40.

Odjel za demecije sada ima 22 nova mjesta, ukupno njih 40 (Snimio: M. Mijošek)

Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi 2,9 milijuna eura. Izvođač je bila labinska tvrtka De Conte.

„Sve vrijeme ističem da se zajednica treba prije svega brinuti i najviše izdvajati za naše najmlađe te za građane treće životne dobi, koji su svojim radom i djelima doprinijeli da danas živimo u našoj Puli i Istri“, istaknuo je župan.

Miletić se prisjetio kada je prije sedam godina, kao tadašnji gradonačelnik Pule, sa Županijom potpisao Sporazum o proširenju doma, za prijeko potrebno povećanje smještaja. Tada je dogovoreno financiranje u jednakim omjerima. U međuvremenu su s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje riješeni odnosi pa je u listopadu 2021. godine Županija postala vlasnikom nekretnine, što je bio preduvjet za ulaganje.

Novi iskorak - župan Boris Miletić (Snimio: M. Mijošek)

Župan Miletić najveće zasluge pripisao je ravnateljici doma Doris Ivanković, koja je uz zahtjevno upravljanje ustanove po pitanju kadrova i financija, vodila i ovu investiciju. Zahvalio je, uz to, Porečkoj i Pulskoj biskupiji na privremenom ustupanju zgrade budućeg hospicija za smještaj korisnika u vrijeme radova.

Uzbuđenje nije krila ni ravnateljica Ivanković. Za nju je ovo velik dan za Županiju, Grad, ustanovu, ali i same korisnike te njihove obitelji.

„Radovima je prethodilo revidiranje projektne dokumentacije, koju smo poprilično izmijenili. Povećali smo kapacitete za korisnike s Alzheimerovom i drugim demencijama. U prizemlju zgrade nastavit ćemo pružati uslugu dnevnog boravka sa senzorom sobom“, naglasila je Ivanković.

Nije krila oduševljjenje - Ravnateljica doma Doris Ivanković (Snimio: M. Mijošek)

Za gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, pak, svaki novi događaj koji poboljšava živote građana velik je za zajednicu. „Skrb za one koji su nas zadužili i brinuli o nama kad smo bili djeca naša je moralna dužnost. Ovo je još jedna u nizu suradnja Županije i Grada, dobar putokaz za nastavak projekata koji život znače“ poručio je Zoričić.  

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa