NOVI SPREMNICI, STARE NAVIKE

Barbariga i nakon uvođenja novog sustava prikupljanja otpada prepuna smeća

0

„Istina je da problem s otpadom u Barbarigi najviše stvaraju vlasnici kuća u njenoj okolici. Istina je da su problem i ilegalni objekti, koji uopće nisu u sustavu. Ne lažimo se, problem predstavlja i ilegalno iznajmljivanje apartmana u samoj Barbarigi! Sve su to problemi koji su se gomilali i zanemarivali desetljećima, a koje su ova gradska uprava i Contrada (vodnjansko komunalno poduzeće, op. n.) počeli rješavati. I bit ćemo uporni u tome - korak po korak. Nakon ljeta radit će se i analiza stanja da bi se Contrada još bolje pripremila za sljedeću sezonu.“ Bila je to reakcija vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija nakon požara otpada koji se dogodio sredinom kolovoza 2022. u Barbarigi.

Iako nas je u Barbarigi na jednom od sporednih puteva dočekao tepih, ne crveni već siv, mastan, krajnje prljav i pohaban, rekli bismo da se situacija u tom naselju doista popravila, barem po pitanju krupnog otpada. No, otvorio se drugi problem, a to je miješani komunalni otpad. Njega se u ovdje može vidjeti na svakom koraku, uz gotovo svaki nadzemni spremnik. A ljeto je pa se smrad iz nehajno odloženih vrećica širi čitavim naseljem. I nije samo problem u smradu, naravno da će takve loše navike privući glodavce, da ne kažemo štakore, a i neke druge beštije kojima se hrana ovako servira na pladnju.

 

Znakovita je ona rečenica Pastrovicchija u kojoj sugerira da se u Barbarigi apartmani iznajmljuju na crno, ali pitanje je li samo u tome problem. Čini nam se logičnim upitati se zašto bi netko odlagao smeće pokraj kontejnera ako ima digitalnu karticu kojom ga može otvoriti i u njega odložiti otpatke? Na prvu bi se reklo da to rade oni koji ne posjeduju karticu ili oni koji je nisu još podignuli u Contradi. Valja naglasiti da je u Barbarigi odnedavno, od prvog dana srpnja kako piše na mrežnim stranicama Contrade, uveden novi sustav prikupljanja komunalnog otpada, gdje se odvoz naplaćuje po količini bačenog otpada. Možda i tu valja tražiti razlog zašto ljudi smeće, umjesto u spremnike, bacaju oko njih.

Iako gotovo svi bespravni objekti ispred svojih ulaza imaju Contradine kante za smeće, ono se još uvijek baca posvuda

„U novom naselju Barbariga uvodi se sustav prikupljanja miješanog komunalnog otpada putem nadzemnih spremnika opremljenih otpadomjerima koji se otvaraju pomoću digitalne kartice. Nadzemni spremnici za miješani komunalni otpad su vatrootporni, zaštićeni od prevrtanja i vremenskih nepogoda, kao i širenja neugodnih mirisa, a što je najvažnije imaju ugrađen mjerni sustav za praćenje predane količine otpada od strane korisnika usluga. Ovim spremnicima je onemogućen pristup štetočinama te su zaštićeni od neovlaštenog korištenja. Korisnici će moći pristupiti spremnicima pomoću digitalne individualizirane kartice, a jednim ubačajem moguće je ubaciti vrećicu maksimalne zapremnine od 25 litara. Sustav je u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom te je u potpunosti digitaliziran i individualiziran, tj. svaki korisnik će plaćati onoliko otpada koliko ga stvori čime se osigurava kontrola nad vlastitim otpadom i sprječava neovlašteno korištenje“, piše na stranicama Contrade.

Očito taj novi sustav zasad nije zaživio. Možda ga je trebalo uvesti i ranije, a ne usred sezone, pa se ne bi dogodilo ovakvo ruglo koje smo u srijedu ujutro zatekli u tom naselju. Ali nije smeće po ulicama karakteristično samo za Barbarigu. Nalazimo ga i uz cestu koja vodi iz Barbarige prema Peroju, na dijelovima gdje su izgrađena bespravna naselja. Iako gotovo svi bespravni objekti ispred svojih ulaza imaju Contradine kante za smeće, ono se još uvijek baca posvuda. Pa čak i ispod table na kojoj izričito piše da je zabranjeno bacanje otpada, što se može protumačiti kao namjeran čin kojim netko daje do znanja da za njega ne vrijede nikakvi zakoni i pravila. Uostalom, ako je već netko zagadio okoliš bespravnim zidanjem kuće, zašto ne bi bacao i smeće gdje mu se prohtije.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa