turistički rezultati po gradovima i općinama

Evo tko u Istri ima rekordni rast. Nikad ne biste pogodili

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

U odnosu na 2023. jedan od dva ključna mjeseca za hrvatski turizam, nedavno završeni srpanj, u Istri je bio na razini prošle godine kada su u pitanju dolasci i noćenja. Preciznije, indeks je doslovno 100 kada su u pitanju noćenja, a 96 kada su u pitanju dolasci, dakle 4 posto manje nego lani. 

No ono što je posebno zanimljivo je kako su prošli pojedini gradovi i općine. Apsolutni rekorder je Ližnjan, koji je zabilježio čak 35 posto više dolazaka i 31 posto više noćenja. 

Vrlo dobro se drži i Pula koja je, vjerojatno zbog niza atraktivnih koncerata, ubilježila rast od 1 posto i u dolascima i u noćenjima. 

 

Poreč, kao drugi najveći grad u Istri, ima minus od 4 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima. Rovinj, kao treći grad po veličini ali prvi po turističkom prometu, ima identične takve brojke.

Isto vrijedi i za Umag, s tom razlikom što tamo nema minusa u noćenjima već je indeks 100. Nešto slabiji je Medulin, koji ima minus od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Novigrad ima minus 2 u dolascima ali plus 5 u noćenjima. 

Velike minuse ima Motovun, čak 22 posto i u dolascima i u noćenjima. To može biti potvrda da se kuće za odmor slabije iznajmljuju nego prije. Oprtalj ima čak 47 posto manje dolazaka i 13 posto manje noćenja, ali tamo je bazirano svega 0,06 posto istarskog turizma.

U velikom je minusu i Buzet, koji ima 25 posto manje dolazaka i 10 posto manje noćenja. Ali, turizam u Buzetu nikad nije bio pretjerano važan.  

Spomenimo i relativno loš rezultat Barbana, koji ima 14 posto manje dolazaka i 2 posto manje noćenja. Nije sjajno prošao ni Labin, koji ima 7 posto manje dolazaka i 3 posto manje noćenja.  

Od jačih turističkih mjesta Fažana ima minus 6 u dolascima i minus 1 u noćenjima, Funtana minus 1 i plus 3, jednako kao i Vrsar. Tar-Vabriga ima minus 5 i minus 2.

Na koncu, Pazin, odnosno Središnja Istra, imaju minus 6 u dolascima ali plus 1 u noćenjima.     

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa