NIKAD TAKO ŠAROLIKO I VATRENO

Savičenta veličanstveno slavila srednji vijek. Bilo je more ljudi

0
Sokolarski šou oduševio najmlađe (Foto: TZ Općine Svetvinčenat d.o.o / Studio 11)
Sokolarski šou oduševio najmlađe (Foto: TZ Općine Svetvinčenat d.o.o / Studio 11)

Ulicama Svetvinčenta na netom završenom 12. Srednjovjekovnom festivalu vladalo je šarenilo uličnih zabavljača, gutača vatre, žonglera, vitezova, konjanika, sokolara, srednjovjekovnih dama i plemića.

Sve se odvijalo na tri lokacije: placi, kaštelu Morosini-Grimani te podno njega, u Žlinji. Sva tri tematska dana  - obiteljski, viteški, te dan legendi u nedjelju - službeno su započinjali svečanim mimohodom udruga, njih 20-ak koje njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju, s ukupno 400-tinjak članova iz Slovačke, Mađarske, Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske.  

 

Nikad bogatiji program oduševio je, kako napominju organizatori, oko petnaest tisuća posjetitelja koji su se proteklog vikenda sjatili u Svetvinčenat.

Veliko finale festivala bila je fenomenalna točka „spaljivanja štrige“, ujedno i uvertira u - vatromet.

Magičan Svetvinčenat

Posebnu pažnju ove su godine privukli ulični zabavljači Giullari del Diavolo s njihovim žonglerskim vještinama.

Publika je imala priliku upoznati se s razvojem streličarstva kojeg je prezentirala Udruga Fekete Solyom iz Slovačke, a upriličen je i uvijek atraktivan sokolarski šou Udruge Sokolary Sv.Bavona koji je probudio ovacije kod onih najmlađih. Već nezaobilazan dio programa je "dječja bitka" koju vode domaćini festivala, Povijesna Udruga Kaštel. Djeca su uživala i u srednjovjekovnim igrama i pripremanju čarobnog napitka vještice Mare, za što je bio zadužen Tematski park Sanc.Michael.

Izvanredan konjički turnir uprizorila je, pak, udruga Agentura Hector iz Slovačke, dok su jedinstveni show sa zastavama priredili Gruppo Sbandieratori del palio di Asti. Ipak, najveći interes, čini se, pobudio je vatreni program, odnosno fire-show izvedbe nekolicina izvođača.

Fire-show ostavio bez daha

Srednjovjekovni duh pružile su i sprave za mučenje, onodobne frizure, oklopi i nezaobilazni štitovi.

I dok je svetvinčentska Placa bila je puna proizvođača autohtonih proizvoda, prikaza starih i srednjovjekovnih zanata, u kaštelu Morosini-Grimani odvijale su se žustre borbe vitezova između Udruge Mutila i Viteškog reda Sv.Nikole.  

Srednjovjekovni se festival održava već više od deset godina. Postao je nezaobilazna manifestacija Općine Svetvinčenat, a kvaliteti svjedoči činjenica da je prošle godine bio finalist za „Turistički događaj godine“ Hrvatske turističke zajednice između stotine manifestacija širom Hrvatske.

Organizatori priredbe su Općina Svetvničenat, njena turistička zajednica te kaštel Morosini-Grimani.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa