Ljudi se zaželjeli sardona kao da je tek završio lovostaj
Ma kakve orade, zubaci, škrpine, šampjeri, nema do sitne plave ribe, do srdela i sardona, rijetko i papalina. Em im je cijena ljepša za vidjeti, em je sitna plava riba, kažu pametne glave, zdrava.
Zato ljudi jutros u redu čekaju na pulskoj ribarnici da bi kupili kvartin, a možda i pokoju kilu sardona, na standard prevedeno inćuna. A red kao da je tek završio lovostaj, proteže se izvan ribarnice.
Eto, jedan dan nema ribe, jer za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, iako je zelena tržnica radila, ribarnica je bila pusta, pa se Puležani odmah zažele tih slatkih, malih delicija. Netko ih voli frigati, drugi će ih nakratko staviti u pećnicu, možda će ih pohati, može se i odlična pašteta od njih napraviti, a da ne govorimo da su fenomenalni i marinirani, a rijetki će se odlučiti skuhati ih i napraviti na salatu.
Recepata za pripremu sardona ne manjka, jedino valja imati strpljena i čekati u redu na svoj dio kolača. Ako ga dočekate. Jer jutros se već do devet činilo da bi sardoni, koji su se prodavali po standardnih pet eura za kilogram, mogli vrlo brzo partiti.