NEBINARNA

Kampanjola ima novu (ne)biru, nije ni bira ni vino, ali je i bira i vino

0
Foto: Bojan Žižović
Foto: Bojan Žižović

I bira i vino, ni bira ni vino, to je nova bira ili nebira iz Kampanjole koju su u srijedu navečer prežentali u Bireriji Kampanjola u Savičenti. Ime joj je Nebinarna, odnosno neBInaRnA. Napravljena je u stilu grape alea i kombinacija je bire i vina. Glavni Kampanjolin birar, krivac za sve njihove bire, neki bi rekli tehnolog, Dino Ceran objasnio nam je o čemu se tu zapravo radi.

- Napravili smo sladovinu ka ča se dela u normalnoj biri, ali nismo unutra stavili nikakve kvasce ki greju za biru. Sladovinu smo stavili na drop od muškata i malvazije i onda smo čekali ča bog da. Na kraju je ispala ta naša Nebinarna. Kako drop ni bi sprešan i u njemu je bilo jako puno vina, tako je ovo ustvari doslovna kombinacija bire i vina, ali bez kvasci. Ovo je najprirodnije ča more biti jer je i drop bio od ekološkog grožđa. U deseten misecu lani smo sladovinu stavili na drop, u drugen misecu smo pretočili i u šesten misecu punili u boce, kaže Dino.

 

Kako bi rekao Darko Pekica iz Kampanjole, cijela ova priča ima jedan underground prizvuk, ono što se i očekuje od ekipe iz Savičente. Samo kad pročitate kako je uopće došlo do ove (ne)bire, bit će vam sve jasnije. „Červar iz Opatijske ćelije, drug od Tinturića, Marina i Tubina, ima brajde u Momjanu“, započinje Pekica štoriju. Uf, već vidimo da ovo gre u neslućene dimenzije. „On je onako ljenčina i ni ga volja delati vino. Par lit je napravija vino i to mu ni pošlo za rukon i onda me lani prvega devetega zove: 'Pekica, iman petsto kili grojza, ne znan kamo š njin.' On miri cukere i izmirija je 24. To je ludilo. Uglavnom, Červar je to pobra i ja san poša uzeti. Najprvo san napravio vino. Mrak. Mišan muškat i malvazija. Normalno, i rakiju san napravio. Da ne bi bilo da se nešto hiti ćja, dio dropa su još pojile krave i prasci“, kaže Pekica. Gledamo ga u oči i pitamo se hoće li napokon reći da se zajebava. Ali ništa, ni da trepne.

„Ovo je naša prva divlja bira“, nastavlja Pekica. Ne zaboravlja u međuvremenu spomenuti Nadana Rojnića Bionda ki je dela crteže za biru. Nacrtao je, kako piše u najavi događaja, sakramenskega nebinarnega lika. „Divlja je jer su divlji kvasci, odnosno kvasci koji nisu kontrolirani. Inače, u biru i vina se stavljaju selekcionirani kvasci. S njima dobiješ uvijek isti proizvod. Ovo je prirodan proizvod, doslovno, to je ono ča je u prirodi. Mi smo iz prirode izvukli maksimum. Od tega žita, do tega grojza, od tega si izvuka maksimum, nisi dodava nikakve kvasce, hranu za kvasce… Meni je to najlipše, da smo uzeli srž prirode i prežentali na banak“, inspirativno govori Pekica.

Ali ne staje na tome. Kaže da je Nebinarna proizvod te neke Istre ke više ni. „Svi smo kao pali u neki of. Ali još smo tu i ne damo se“, ne zaustavlja se Pekica. Ali ipak ubrzo zaključuje ovu svoju štoriju: „Mi se još vajka moremo zajebavati, jer smo u neken livelu kadi nismo ozbiljni proizvođači, relativno smo dobri, ali držimo do tega nekega duha i prirodnosti, ekologije. To nan je bitno i to nas riva.“

Inače, Nebinarnu nećete naći ni u kakvim kafićima. Proizvedena je u ograničenim količinama, pa ćete, za provati je, morati skočiti do Savičente, poli Pekice. Na pitanje hoće li i iduće lito delati Nebinarnu, Dino nam otkriva: „Nažalost, ovo lito nećemo delati novu turu jer je peronošpora Červaru uništila svo grojze.“

Recimo i da je Nebinarna produkt , kako bi rekli sami proizvođači, inžinjožega time the Kampanjola company u koji spadaju spomenuti Dino i Peko te dosad nespomenuti sestra i brat Korina i Dorian Siljan. Za sve ostale informacije obratite se u najbližu poslovnicu Kampanjole.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa