kao titanic

Megajahta ukrajinskog milijardera usidrena kod šišanske obale

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

"Ovo je kao Titanic", komentirali su zapanjeni kupači golemu jahtu, usidrenu nekoliko stotina metara od šišanske uvale Kala. Jahta se nije micala cijelo jučerašnje popodne i večer. Očito da je ondje "prenoćila" jer je i danas bila na istom mjestu i tek je poslije 19 sati otplovila. Oko nje periodično su "zujali" čamci i gliseri koji su u usporedbi s ovom plovećom grdosijom izgledali kao mušice.

 

Doznajemo da je riječ o superluksuznoj jahti Project Luminance, vrijednoj 500 milijuna eura, u vlasništvu ukrajinskog milijardera Rinata Akhmetova, koji slovi za najbogatijeg Ukrajinca. Jahtu od 9.400 tona, dugu 144 metra, koju je dizajnirao čuveni Norvežanin Espen Oeino, izgradila je njemačka kompanija Lurssen. Sedmi je to brod po veličini koji je izgradila ova tvrtka, a prilikom projektiranja najavljena je kao najveća jahta koja će biti isporučena 2023. godine. Gradnja je trajala od 2018.

Jahta koja može postići brzinu veću od 20 čvorova ima čak 40 članova posade koja opslužuje 24 gosta u 12 luksuznih kabina. Godišnji troškovi održavanja ovog plovećeg kolosa vrte se oko čak 50 milijuna eura!

Akhmetov je osnivač i predsjednik System Capital Managementa (SCM), financijske i industrijske holding kompanije. Bogatstvo ovog tajkuna, rudarskog sina rođenog u Donjecku, procjenjuje se na četiri milijarde dolara. U medijima ga nazivaju ukrajinskim Romanom Abramovičem. Dva tajkuna povezuju luksuzne megajahte i nogometni klub Shakhtar Donetsk.

Akhmetov je osnovao SCM prije gotovo 25 godina, a holding je prerastao u 500 kompanija koje zapošljavaju oko 200 tisuća ljudi. Ukrajinski milijarder posjeduje vilu u Francuskoj i najskuplji penthouse u londonskom One Hyde Parku. Prema nekim izvorima, koštao je 213 milijuna dolara, dok je obnova stajala dodatnih 120 milijuna. 

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa