Škola za žensko vodstvo u digitalno doba

Mlade liderice o ulozi tehnologije u smanjivanju jaza između muškaraca i žena

0

Peto izdanje Škole za žensko vodstvo u digitalnom dobu završilo je prošli tjedan u Varšavi, a mlade žene na početku svojih profesionalnih karijera iz 27 država članica EU-a, Ukrajine i Zapadnog Balkana, kao i dvije iz Hrvatske, ponijele su nakon tjedan dana sa sobom neprocjenjivo iskustvo, nova znanja i nova prijateljstva diljem europskog kontinenta.

Škola za žensko vodstvo u digitalnom dobu je privukla više od 12.000 prijava od početka programa 2021., a polaznica iz Hrvatske, Teodora Kolak, ove je godine dobila nagradu kao sudionica najboljeg tima (Dream team). Zanimljivo je da Hrvatska ostaje jedina zemlja čije su polaznice dva puta do sada pobijedile u programu.

Škola je dio prestižne European Leadership Academy (ELA), a cjelotjedni program istraživao je mogućnosti koje povezanost može pružiti u unapređenju prilika za žene, manjine i društvo u cjelini. Zahvaljujući velikom interesu i odličnim komentarima sudionica, Huaweijeva European Leadership Academy od sljedeće godine proširuje obuhvat kandidatkinja iz još tri zemlje - Islanda, Švicarske i Turske. Sudionice dolaze iz različitih sredina i znanstvenih područja, uključujući inženjerstvo, medicinu, humanističke i društvene znanosti, a odabire ih neovisni žiri.

Varšavsko izdanje ponudilo je priliku života za 29 mladih voditeljica koje je treniralo više od 70 istaknutih stručnjaka i predavača, kao i bivših ELA alumna. Razmatrali su važnost 'Interneta za sve' i naučili mnogo, od utjecaja tehnologije na naše živote i rad, do potencijala i vrijednosti suradnje na globalnoj razini. Sesije su uključivale panel rasprave, predavanja, detaljne radionice i teambuilding, a program je osmišljen kako bi inspirirao i potaknuo na učenje i dijeljenje svojih stavova u sigurnom, podržavajućem okruženju.

Tony Yong JIN, izvršni potpredsjednik Huawei za Europu, rekao je: „Razvoj talenata odgovornost je koju dijele sve zemlje, tvrtke i akademske institucije. Huawei programi predstavljaju iznimnu priliku budućim liderima da steknu uvid u vrhunske tehnologije. Oduševljeni smo što vidimo njihov pozitivan učinak koji prepoznaje toliko mnogo europskih lidera.”

Tijekom panel debate o tehnologiji i međunarodnoj suradnji, zastupnik u Europskom parlamentu Jonás FERNANDEZ savjetovao je studentima da uče povijest: „U povijesti leži sve. Moramo naučiti lekcije iz povijesti. Humanističke vještine relevantnije su nego ikad ako želimo riješiti probleme između društava i ljudi,” izražavajući “veliku zahvalu European Leadership Academy i Huaweiju na organizaciji ove inicijative.”

Na ovoj ceremoniji, bivša zamjenica premijera Irske Mary COUGHLAN izrazila je svoje uzbuđenje što se ponovno pridružuje Europskoj akademiji za lidere: „Prava je privilegija ponovno biti ovdje. Bravo za Huawei koji podržava i sponzorira ovu inicijativu.” Obraćajući se 29 mladih budućih lidera, rekla je: „Moje je mišljenje da će žene poput vas napraviti veliku razliku u vašoj zajednici, u vašoj zemlji i u vašim profesijama, i jedva čekam vidjeti gdje ćete biti za nekoliko godina."

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa