posljedica gužvi

Vratio se ljetni koronavirus, brojke su u porastu. Evo kakva je situacija u Istri

0
Gužve i brojne manifestacije pomažu u širenju virusa (Foto: Istarski.hr)
Gužve i brojne manifestacije pomažu u širenju virusa (Foto: Istarski.hr)

"U svibnju je prijavljeno 15 oboljelih od Covida, u lipnju 18, dok je u srpnju bilo 96 oboljelih. Dakle, nastao je jedan skok, kao što ljeti inače i biva. U rujnu će ta brojka zasigurno pasti. Sada je mnogo putovanja, dolaze turisti, ima mnogo manifestacija i gužvi, pa se i virus ima više prilika širiti", kaže za Istarski.hr bivša glavna istarska epidemiologinja Jasna Valić. Jer, usput treba reći, ona je u siječnju stekla uvjete za mirovinu, no nastavlja raditi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije na pola radnog vremena. Na čelno mjesto Službe za epidemiologiju zamijenila ju je Iva Janković.

 

Uglavnom, koronavirus se vratio, mnogi primjećuju da oboljelih ima više nego ranijih mjeseci, no situacija nije alarmantna. Podsjetimo, u svibnju prošle godine ukinut je status pandemije i aktivno praćenje bolesti. Informacije o broju oboljelih koje sada dobiva Zavod temelje se na obvezi liječnika da prijavljuju zarazne bolesti. Oni prijave slučajeve u sustav i na taj način Zavod dobiva podatke. "Tako da ne znamo ništa o pacijentima koji se nisu javili liječniku. Brojke koje su nama poznate zato treba uzeti s rezervom", podsjeća Valić.

"Ono što mi čujemo, kliničke slike oboljelih su šarolike. Ima pacijenata s blažom slikom, nekad započne upalom uha, dok kod drugih više sliči na gripu, s visokim temperaturama i grloboljom. Teži slučajevi znaju trajati i po nekoliko dana, izgubi se osjet okusa i mirisa, što nam je već poznato od ranije. Trenutno u populaciji imamo ljude koji su cjepljeni, one koji su preboljeli Covid, te one koji su i cjepljeni i preboljeli bolest. Vjerojatno ima i onih koji nisu cjepljeni, a još nisu došli u kontakt s virusom. Ti su zapravo najosjetljiviji, pogotovo ako su stariji ili imaju neke druge dijagnoze. Za te ljude je bolest i dalje ozbiljna", napominje Valić te podsjeća na već stare, ali i dalje važne epidemiološke upute.

"Valja se i dalje pridržavati nekih pravila i preporuka. Čovjek koji ima neku zaraznu bolest treba ostati kući da je ne širi dalje. Ako je to Covid, treba biti u izolaciji pet dana. Nitko to više ne kontrolira, no bilo bi dobro da ljudi poštuju prepopruke da se izoliraju i od svojih ukućana i od drugih ljudi. Treba nositi i masku idućih pet dana, pogotovo ako se stupa u kontakt s rizičnim skupinama ljudi. Također, ne treba odustajati od testiranja, dobro je znati na čemu smo i znati kako onda postupati", kaže Valić, na što ju pitamo kakva je situacija s cjepljenjem, da bi podsjetili javnost na tu i dalje jako važnu praksu.

"Situacija oko cijepljenja će biti slična kao i s gripom. Radi se o virusu koji se stalno mijenja, prilagođava se našem imunološkom sustavu i svako malo dolazi nekakav novi soj. Vjerojatno će se cjepljenje sada preporučavati svake jeseni s kombiniranim cjepivom koji će odgovarati virusu koji će u tom trenutku cirkulirati. Trenutno očekujemo novo cjepivo s novom kombinacijom, imat ćemo ga na jesen, pa bi se svi oni koji su osjetljivi trebali cijepiti, jednako kao što se cjepe protiv gripe", zaključuje Valić.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa