kazalište ulysess

Rade Šerbedžija u 'Kralju Learu' četiri puta na Brijunima

0

Kazalište Ulysses odigrat će u kolovozu na Brijunima, u sklopu ovogodišnje sezone, četiri puta kultnu predstavu Shakespearovog „Kralja Leara“, s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Najdugovječnija predstava kazališta Ulysses izvodi se s iznimnim uspjehom još od osnutka kazališta 2001. godine. Predstava je postigla izniman uspjeh kod publike i kritike te je postala svojevrsni Ulyssesov zaštitni znak. Interes za nju i dalje ne jenjava te je već godinama na repertoaru svake sezone. Radnja predstave započinje već pri ukrcaju publike u Fažani na brod za Mali Brijun, a nastavlja se u jedinstvenom ambijentu Malog Brijuna te na nekoliko lokacija u tvrđavi Minor.

 

U jednom intervjuu Rade Šerbedžija, upitan zašto je predstava toliko dugo na repertoaru Kazališta Ulysses, kaže: „Zato što je Shakespeare genij. Pisao je drame i komedije za sva vremena i za sve generacije. A „Kralj Lear“ vjerojatno je najbolja drama ikad napisana. Moglo bi se reći obiteljska tragedija koja se na kraju pretvara u univerzalnu tragediju. Tu je Shakespeare najdublje ušao u opis ljudske psihe i prirode“. 

Sama predstava je za glumca vrlo zahtjeva, pogotovo fizički. Šerbedžija kaže da ga često „bole ramena, vrat, kralježnica“, ali da sve nestane kada počnu probe. „Gledam s naše tvrđave Minor na Jadransko more i kako kraj mene prolaze gradovi u kojima sam živio kao ona titrajuća svjetla koja vidim s Brijuna na kopnu, od Pule, preko Fažane pa sve do Rovinja. I u tom trenutku moji Vinkovci, i Lika, i Zagreb, i Beograd, i Sarajevo, i London i Los Angeles, i svi gradovi i sela u kojima sam živio prolaze mi pred očima. I prođu lica koja su mi bila u srcu, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Fabijan Šovagović, Ljuba Tadić, Sonja Savić, Arsen Dedić, Nebojša Glogovac, Josip Genda, Ivica Vidović, Mustafa Nadarević i moj dobri Pređo Vušović. Mladi i nasmijani moji prijatelji. Nikad zaboravljeno“.

Shakespearov „Kralj Lear“, u režiji Lenke Udovički igrat će  2., 3. 5. i 6. kolovoza na Malom Brijunu.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa