istarska firma za koju će se još čuti

Mali-veliki stolari iz Vižinade rade sva vrata za hotel s 5 zvjezdica!

0
Leon Svetličić i Edi Bernobić (foto: Milivoj Mijošek)
Leon Svetličić i Edi Bernobić (foto: Milivoj Mijošek)

Ima jedan dio Vižinade s kojeg se pruža prekrasan pogled na Motovun. Od kružnog toka krenete uličicom nizbrdo prema crkvi, pa zakrenete desno. I dok oduševljeno gledate stari istarski gradić kako se kočoperi u daljini, s druge vas strane zapljusne miris piljevine.  

 

Tako smo i mi pronašli stolarsku radionicu Finestra majstora Edija Bernobića, slijedeći oči i nos. Kad smo ušli unutra malo su nas zaboljele uši, ali nije to bilo toliko strašno. Edi i njegov kooperant Leon Svetličić taman su puštali u pogon jedan golemi stroj. 

Što taj stroj točno radi, teško je objasniti. Na naše pitanje odgovorili su nam - sve. U videu možete pogledati kako to izgleda. 

"Firmu sam osnovao 2001. i bavimo se proizvodnjom svega od drveta i iverala, dakle namještaj, stepenice, prozori, vrata... opremanje interijera", kaže Bernobić. 

Nabavkom stroja koji se zove, pazite sad, pet osni CNC rover, Finestra je postala ozbiljan stolarski obrt. Naravno da je ozbiljan bila i do sada, ali ono što želimo reći je da se s ovim roverom mogu upustiti u velike projekte. Jedan takav upravo je u tijeku i na njemu su radili i kad je ekipa Istarskog došla u posjet. Taj posao će Finestru potvrditi kao najjaču proizvodnu tvrtku u Vižinadi.

"Radimo vrata za hotel Eva na Rabu, koji sa dvije ide na pet zvjezdica. Investitor je Imperial Riviera, koja spada pod Valamar. Zaduženi smo za sva ulazna vrata u sobe, vrata unutar soba i vrata u javnim prostorima", kaže nam Edi, dodavši da je on već 23 godine zadužen za održavanje stolarije u Valamaru. 

Ovako će izgledati hotel Eva nakon renovacije

Leon Svetličić, inače ne samo kooperant nego i bliski suradnik i, kako je naglasio, tehnička podrška, inače vlasnik tvrtke Mobil concept iz Rovinja, objašnjava da je nabavu ovog stroja diktiralo tržište.

"Vidjeli smo da neke stvari ne možemo izvesti u zadanim rokovima i po zadanim cijenama pa je trebalo ići naprijed s tehnologijom koju nismo imali. Edi se prijavio na natječaj za fondove, ispunio sve uvjete i dobio poticaj za stroj koji je ključan za daljnje poslovanje. Sad možemo ispuniti sve zahtjeve tržišta i ponuditi kvalitetan namještaj", kaže Svetličić.

Bernobić nam pak objašnjava neke pomalo fascinantne detalje o roveru. 

"Mijenja šest ljudi, a možda i više. I ne samo to, nego radi neke stvari koje čovjek ne može ni napraviti. Vrijedi 150 do 200.000 eura, ovisno o alatu, odnosno opremi koja je na njemu. Stavili smo ga u funkciju u travnju ove godine", kaže Bernobić. 

Mi smo krenuli stroj slikati i snimati, ignorirajući upozorenje napisano na njemu da ga se treba kloniti dok je u pogonu. Dijelovi se naime vrte i okreću i mogu vas, valjda, odalamiti po glavi. 

"Ova vrata su specifična. Imaju anti panik bravu, kartično otvaranje, magnete. Zahtjev koji smo morali ispuniti je zvučna izoliranost od 6 decibela, a mi smo postigli i više. To je trenutačno najveći posao koji radimo i planiramo ga završiti u dva-tri mjeseca, ovisno o situaciji na gradilištu. Mi se moramo prilagoditi njima. Radimo sukcesivno kat po kat", objašnjava nam Svetličić i dodaje da je Finestra, osim posla za Valamar, ove godine napravila još jedan iskorak. Počela je raditi za inozemno tržište.

"Konkretno za Njemačku. Tamo smo opremali dvije vile sobnim vratima koja su bila prema posebnom zahtjevu. Bili smo konkurentni cijenom jer smo povoljniji nego Nijemci. Taj čovjek je kupio kuće u Vižinadi, došao je kod nas, vidio je što radimo i bio je zadovoljan", kaže Svetličić.  

U firmi je troje zaposlenih, a imaju i brojne kooperante, montere i stolare specijalizirane za određeni dio posla. 

"Svi smo potekli iz Istradrva. Ja sam tamo radio 12 godina", kaže Brnobić, a Svetličić dodaje:

"Neki dečki iz Istradrva su također napravili svoje firme i sada rade kao kooperanti s nama. Ponekad nas bude 10 u radioni. Sve ovisi o potrebi". 

Nakon što završi ovaj posao, stolarija iz Vižinade ide dalje. Na meti im je još jedan novi stroj, ali i Valamarov resort Pical. Ako Rabljani budu zadovoljni, zašto ne bi bili i Istrijani. 

"Imamo i druge upite, privatne kuće i slično. Ali uvijek težimo većim projektima i poslovima, jer ovi mali često nemaju računice", pojašnjavaju naši sugovornici.

Na samom koncu, prije nego smo ponovo uronili u zelenilo i Motovun, Edi Bernobić je pohvalio načelnika Vižinade Marka Ferenca.

"Izlazi nam u susret, razumije situaciju i pomaže koliko može. Baš sad smo u kontaktu jer planiraju industrijsku zonu, za što sam zainteresiran. To ćemo svakako podržati. Ovdje je inače poljoprivreda glavna grana, proizvodnje uglavnom nema. Nešto malo građevine i naravno turizam. Što se tiče proizvodnje, mislim da sam ja jedini."   

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa