glavani park

Održan drugi susret harmonikaša 'Zasvirimo i zakantajmo u Glavani'

0
Mimohod harmonikaša
Mimohod harmonikaša

U subotu je u prelijepom ambijentu "amfiteatra" adrenalinskog Glavani parka održan drugi susret svirača na harmonikama pod nazivom "Zasvirimo i zakantajmo u Glavani". Ovo je svojevrsni nastavak susreta harmonikaša koji se dvadesetak godina održavao na barbanskoj placi (glavnom trgu). Nakon petogodišnje pauze i neodržavanja, lani je susret ponovo pokrenut. To se pokazalo kao hvalevrijedan projekt jer posjećenošću dokazuje kako su ovakvi susreti i događanja potrebni u široj zajednici.

Susret je okupio velik broj izvođača različitih životnih dobi, od učenika osnovne škole do umirovljenika. Svima je zajedničko da vole svirati i pritom uveseljavaju i sebe i one koji vole slušati takvu vrstu glazbe. Brojni posjetitelji su mogli uživati u virtuoznim izvedbama poznatih i manje poznatih skladbi. Muziciralo se prvenstveno na harmonikama, ali i na tradicijskim instrumentima (mih, velika i mala roženica) te puhačkim instrumentima (truba, bombardin). Moglo se čuti i tradicijske napjeve izvedene "na tanko i debelo", pojedinačne i grupne izvedbe harmonikaša. Jednom rječju, svatko je u publici našao nešto što mu je posebno razgalilo srce i dušu.

Okupljanje prije nastupa

Za organizaciju susreta harmonikaša je najzaslužniji suvlasnik Glavani parka, Nevenko Bulić. Pripomogli su Općina Barban i Turistička zajednica Općine Barban. U realizaciji se istaknula grupa volontera i prijatelja, posebice iz župnog zbora sv. Nikole Barban. Za prelijepu dekoraciju bine zaslužan je Dean Vizintin, inače maestro, voditelj spomenutog zbora. Medijski partneri i promotori bili su Radio Istra Pazin, Radio Labin i Radio Pula, koji su susret i snimali.

 

Nakon okupljanja svi svirači su uz veselu svirku na harmonikama u kraćem mimohodu animirali okupljenu publiku i zainteresirali ih za pozorno slušanje pripremljenog programa.

Susret su otvorili domaćini, Nevenko Bulić i članice župnog zbora sv. Nikole iz Barbana. Izveli su skladbu Maura Staraja "Da bimo i k´letu", koja je postala svojevrsna himna ponovo revitaliziranog susreta harmonikaša. Uslijedio je vrlo zanimljiv nastavak programa kroz koji je umješno vodila Nevia Kožljan, te je okupljena publika mogla uživati u brojnim izvedbama.

Davor Ukota (Glavani)

Na susretu su se izvodile i svirke na tradicijskim instrumentima, mihu i maloj roženici. Pjevači Milio Orlić, Luciano Kliman, Jože Galant, Frane Šugar, Darko Jakus, Milan Milotić, Kristian Vicel i Mauricio Mirković počastili su prisutnu publiku izvedbama nekoliko tradicijskih napjeva. Mladi članovi KUD-a Barban Anton Roce, Luka Glavaš, Vito Kvaranta te braća Mihael i Gabriel Koroman su redom imali vrlo zapažene i uspješne nastupe, uglavnom na harmonikama ali i na tradicijskim instrumentima.

U programu koji je trajao nešto više od dva sata nastupilo je pedesetak izvođača. Oni su došli iz raznih krajeva Istre: Borut, Vidulini Kanfanarski, Kringa, Žminj, Mofardini, Bateli, Draguzeti, Prnjani, Balići, Rudani, Gilešići, Pula, Savičenta, Ježenj, Erkovčići Hum, Županići Nedešćina, Pazin. Posebno valja naglasiti jednu od značajki nastupa na susretu, a to je međugeneracijsko muziciranje u vidu nastupa djeda i unuka (Boris i Mateo Škrinjar iz Boruta), kao i grupnih svirki nekolicine prijatelja različite dobi.

Mateo Škrinjar (Borut)

Odazvao se veći broj mladih svirača, što je svakako za pohvalu. Izvedene su brojne kvalitetne svirke, što organizatorima daje nadu i podstrek za daljnji rad i organizaciju ovakvih susreta.

Posebno je impresivna bila završna slika svih izvođača, koji na pozornici zajedno svirajući harmonike skladno izvode nekoliko svima poznatih pjesama. Publika se izvedbi pridružila spontanim pjevanjem, te sve svirače za kraj nagradila jakim i srdačnim pljeskom.

Grupa iz Žminja

Nakon završenog službenog programa susreta harmonikaša nastavljeno je neformalno druženje uz bogatu ponudu jela i pića, uz svirku i pjesmu do duboko u noć. Ovogodišnji susret je polučio velik uspijeh pa se možemo nadati njegovu nastavku i slijedećih godina, što je ujedno i želja organizatora. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa