male, a opake

Meduze čiji trag mnogi nose još od 80-ih stigle do Istre

0
Morska mjesečina (foto: Marinko Babić)
Morska mjesečina (foto: Marinko Babić)

Iako još nije riječ o masovnoj pojavi, mnogi kupači primijetili su ovih dana najneugodniju od svih meduza s kojom možete imati bliski susret u Jadranu. Riječ je o morskoj mjesečini (Pelagia noctiluca), maloj, ali opakoj ljubičastoj meduzi koja je harala istarskim priobaljem koncem 70-ih i 80-ih godina. Neki i danas nose ožiljak, odnosno depigmentaciju na mjestu gdje ih je opekla ova meduza romantičnog naziva.  

U Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kažu da kupači trenutno javljaju da se morska mjesečina pojavljuje na potezu od Dubrovnika do Istre, a budući da se radi o vrsti koja jako žari, bliski susreti s njom su izrazito neugodni.

 

"Svaka dojava o pojavi ove meduze nam je korisna. Na ovaj način, kroz partnerstvo znanstvenika i građana, gradi se vrijedna baza podataka kojom širimo znanje o planktonskim želatinoznim organizmima u Jadranu", pozivaju iz Instituta putem svoje Facebook stranice.

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentcija ili čak i ožiljci. Naraste do 20 centimetara, a promjer klobuka zna biti do 6 centimetara. Obitava pod površinom na dubini do 10 metara, gdje lebdi i povremeno pliva. 

Opeklina se ne smije ispirati slatkom vodom, octom, amonijakom ni alkoholom, niti stezati zavojem. Opečeno mjesto valja isprati morskom vodom, ukloniti dijelove meduze, te ga hladiti ledom 15-ak minuta. Ako je moguće, na ozljedu treba nanijeti pastu načinjenu od sode bikarbone i morske vode. Isti postupak primjenjuje se i u slučaju da vas opeče kompas meduza. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa